„Klubrádió
A lényeg

Pert nyert a Mol a horvát állammal szemben

7/07/2022 00:04

| Szerző: Klubrádió

A horvát állam szerződést szegett, mert nem vette át a MOL által megvásárolt INA energetikai cég gázüzletágát, pedig ez szerepelt a privatizációs megállapodás egy kiegészítésében a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjának (ICSID) ítélete szerint.

Magyar idő szerint kedden este jelent meg a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjának (ICSID), a Világbank mellett működő nemzetközi bíróságnak az ítélete a horvát állam és a MOL közötti perben – írja a 444.

A portál összefoglalója szerint:

  • Egy washingtoni kereskedelmi bíróság szerint a horvát állam megszegte a MOL-lal kötött szerződését, és ezért közel 100 milliárd forint kártérítést köteles fizetni.
  • Az ítélet szerint nem elfogadható, hogy a horvátok azért álltak el egy megállapodástól, mert egy zágrábi ítélet szerint Hernádi Zsolt lefizette Ivo Sanader miniszterelnököt.
  • A washingtoni bírák szerint a Hernádiék elleni korrupciós per koronatanúja megbízhatatlan, a bizonyítékok nem elégségesek, így az elmarasztaló ítélet nem volt megalapozott.
  • Hat éve egy genfi bíróság is ugyanerre jutott.

A 2013-ban indult eljárás során úgy ítélték meg, hogy a horvát állam szerződést szegett, mert nem vette át a MOL által megvásárolt INA energetikai cég gázüzletágát, pedig ez szerepelt a privatizációs megállapodás egy kiegészítésében.

Ezért a horvát államnak komoly kártérítést kell fizetnie a MOL-nak, kamatokkal együtt mintegy 236 millió dollárt (közel 100 milliárd forintot). A horvát állam legfeljebb azzal vígasztalódhat, hogy a MOL eredetileg ennél is magasabb, 1,1 milliárd dolláros kártérítést követelt.

Ugyanakkor az ítélet igen kellemetlen a horvát igazszágszolgáltatásra nézve. A horvát állam azzal érvelt, hogy a szerződés korrupcióban fogant, és ezért nem kellett betartania. A horvát bíróság egy korábbi ítélete szerint ugyanis Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója lefizette Ivo Sanader egykori horvát miniszterelnököt, hogy a MOL számára kedvezően módosítsák a privatizációs szerződést. A washingtoni ICSID nem fogadta el a horvátok érvelést, mert nem látta bizonyítottnak, hogy valóban korrupció történt, úgyhogy erre hivatkozva nem állhatott volna el a gázügyi megállapodástól a horvát kormány.

Ez már a második nemzetközi bíróság, amelyik nem látja megalapozottnak a horvát korrupciós vádakat ebben az ügyben. 2016-ban az ENSZ égisze alatt működő, genfi UNCITRAL nevű választottbíróság ugyanerre jutott (azt a pert a horvát állam indította a MOL ellen, míg a mostanit a MOL indította a horvát állammal szemben).