„Klubrádió
A lényeg

Így gyorsította meg Völner a kilakoltatásokat

6/09/2022 07:50

Az elmúlt két évben meggyorsították a végrehajtási eljárásokat, és egy ingatlant akár húsz nap alatt is el lehet venni a lakóitól, miközben ezeket az adósokat már a bíróság sem tudja megvédeni az esetleges végrehajtói túlkapásoktól, írja a 24.hu azokra a szabályokra hivatkozva, amiket még a korrupcióval gyanúsított Völner Pál államtitkár ténykedése idején fogadott el a parlament. Völner a rendőrségi titkos lehallgatások szerint a bírósági végrehajtói kar elnökétől vett át több tíz millió forint csúszópénzt, amiért cserébe a jelek szerint ilyen előterjesztéseket tett a parlamentnek.

Völner Pál
 
Völner Pál, korrupcióval gyanúsítják, cserébe lehetővé tette, hogy az adósok villámgyorsan hajléktalanná váljanak. 
 

 

Az is kiderült a nyomozásból, hogy a végrehajtói kar lassan egy éve letartóztatott elnöke, Schadl György - és társai, akik egy része szintén bírósági végrehajtó - ilyen végrehajtásokból saját maguknak olcsón vásárolt ingatlanokkal gazdagodtak, míg az adósokat, családokat az elveszített lakásaiból gyakran rendőri segítséggel lakoltatnak ki.

A Völner által benyújtott törvénymódosításról a 24.hu azt írja, hogy "az adósok szempontjából sokkolóan gyorsan", a végrehajtás kitűzésétől számítva akár egy hónapon belül elveszíthetik otthonukat. Az új szabályok tavaly januárban léptek hatályba, az adósok számára csak idén nyáron, az árverezési moratórium júniusi lejárta után élesedtek igazán.

Az ingatlanárverések korábban legalább 60 napig tartottak, de ma már csak 20 nap kell ahhoz, hogy valakit megfosszanak a lakásától.