„Klubrádió
A lényeg

Hódmezővásárhelyen a Fidesz az ellenzéki városvezetéstől kéri a posták megmentését

15/11/2022 14:14

| Szerző: Klubrádió

"Felszólítjuk Hódmezővásárhely városvezetését, hogy tüntetések helyett cselekedjen, mentse meg az ideiglenes bezárástól a három érintett vásárhelyi postát" – írta a Fidesz helyi szervezete arra reagálva, hogy az országban energiatakarékosságra hivatkozva sok postát bezártak. A helyi Fidesz szerint jó anyagi helyzetben van (az ellenzéki vezetésű) Hódmezővásárhely, meg tudja ezt oldani.

Úgy fogalmaztak: „A jó anyagi helyzetben lévő Hódmezővásárhelynek nem lehet akadály, hogy elengedje a bérleti díjakat és felajánlja a helyi kisposták rezsiköltségének a kifizetését, megteremtve ezzel a lehetőséget a helyben élőknek a postai szolgáltatások további igénybevételére.”

Hódmezővásárhely polgármestere a 2018-as időközi óta (2019-ben újraválasztották) Márki-Zay Péter, az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje.

A II. kerület ellenzéki vezetése magától próbálkozik azzal, amit a vásárhelyi Fidesz javasol: Őrsi Gergely polgármester a múlt héten közölte, ingyen adnák bérbe két helyiségüket, sőt, a gáz- és villanyszámlát is állnák, hogy megakadályozza a postabezárásokat.

Pénteken 366 postát zártak be országszerte. Az ideiglenes bezárásokat október végén jelentette be a Magyar Posta, a hivatalos magyarázatuk szerint azért, hogy csökkentsék az energiafelhasználást, hiszen „a háború és a szankciók miatt kialakult, egész Európát sújtó energiaválság okán egyre több ország és egyre több vállalat vezet be rendkívüli takarékossági intézkedéseket”. Azt is közölték, hogy nagyjából 300 embert bocsátanak el Budapesten, valamint Pest, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. 

Orbán Viktor a Parlamentben azt mondta, „régóta küszködünk” azzal a problémával, hogy a Posta egy veszteséges vállalat, az uniós szabályok pedig kizárják azt, hogy az állam egy ilyen vállalatnak adjon támogatást.