„Klubrádió
A lényeg

GKI: 22 százalékal kisebb lehet az átlagbér, mint amennyit a KSH havonta bemond

17/03/2023 06:25

| Szerző: Klubrádió

A KSH szerint 2,6 százalékkal emelkedett tavaly a reálkereset, az átlagbér, megközelítette a havi bruttó 516 ezer forintot. 

Ez a mutató azonban csak a legalább 5 fős cégek teljes állású dolgozóinak bérszínvonalát jeleníti meg. A GKI most egy másik kimutatással, az úgynevezett nemzeti számlák adataival számolt,

Ez alapján pedig alig haladta meg a bruttó 400 ezer forintot az átlagos kereset havonta, és úgy becsülik, fél százalékkal kevesebbet ért a boltokban, mint egy évvel korábban.

A nemzeti számlák, amelyekben az összes munkavállaló összes munkajövedelme benne van és a KSH havi rendszerességgel közölt kereseti statisztikája között, minimum 22 százalék eltérés van. Tehát az 516 ezer forintos bruttó bérhez képest 404 ezer körüli lehet a 2022-es bruttó bér – mondta az RTL Híradójának Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

 
Illusztráció: Pexels
 

2010 és 2021 között összesen 64 százalékkal nőtt a reálkereset Magyarországon a KSH átlagbér-statisztikája alapján. A nemzeti számlák viszont ennél visszafogottabb, mindössze 25 százalékos növekedést mutatnak a GKI szerint.

Az RTL érdeklődősére a kormány ennyit válaszolt: a reálbérnövekedés már 10. éve, azaz 2013 óta tart.