„Klubrádió
A lényeg

Csökkent a bérük értéke, 25 százalékos emelést kérnek a köztisztviselők

30/01/2023 10:33

A kormány egyelőre nem talál pénzt a kormánytisztviselők és köztisztviselők béremelésére, írja a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete, miután a múlt pénteken a Miniszterelnökségen megtartották a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumot. Ezen az eseményen Bordás Gábor közigazgatási államtitkár kijelentette: a kormány elismeri a béremelési igényeket, és a részükről "a jóindulat fennáll a kormánytisztviselők bérhelyzete miatt", de nem tudja, mior kerülhet arra sor, mert "felelőtlenség lenne most egy béremelési programba belevágni, ha annak most nem áll rendelkezésre a fedezete az ország költségvetésében".

A szakszervezetek sajtótájékoztatója Budapesten
 

 
Budapest, 2018. december 12. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke az Összefogás szakszervezeti tömörülés sajtótájékoztatóján az Országház előtti Kossuth Lajos téren. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
 

 

Dukai Miklós önkormányzati államtitkár pedig azt mondta, a bérkérdés az feszítő az önkormányzatoknál, de erről semmiféle döntés nem született, "a kormányzat egyelőre az alapvető közszolgáltatások biztosítására koncentrált".

A szakszervezetek felhívták a figyelmet, hogy 15 éve változatlan a köztisztviselői illetményalap, Boros Péterné, az MKKSZ elnöke pedig azt mondta, a közszolgálat kimarad a béremelésekből, és 10 százalékos volt tavaly a reálkereset csökkenés. "A nullát nem tudjuk elfogadni!" - jelentette ki, és azt mondta, tavaly júliusban 20 százalékos béremelést kértek, most már 25 százalékos emelést követelnek tavaly januárhoz képest. Továbbá követelik a diplomás bérminimumot és a sztrájktörvény módosítását is.