„Klubrádió
A lényeg

Felavatták a Csodaszarvast, "a Pénzmúzeum missziójának, a pénzügyi tudatosság fejlesztésének jelképét"

16/12/2022 15:41

| Szerző: Klubrádió

Csütörtökön sötétedés után hivatalosan is átadták Szőke Gábor Miklós Csodaszarvas-szobrát a korábbi Postapalota, jelenleg Pénzmúzeum kertjében. A Magyar Nemzeti Bank közleményében azt írta, a Pénzmúzeum jelképe a Csodaszarvas, a „szobor a megújulást, útmutatást, a bőség és boldogság keresését szimbolizálja, a Pénzmúzeum missziójának, a pénzügyi tudatosság fejlesztésének jelképe.” Pénteken pedig Karácsony Gergely főpolgármester vezetésével átadták a felújított Lánchidat.

A "pénzügyi tudatosság fejlesztésének jelképe" a gigantikus, 4,5 méter magas és 7,2 méter hosszú Csodaszarvas-szobor is, amely 6,5 méter magas, sziklát ábrázoló bronztalapzaton áll, és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelte meg Szőke Gábor Miklóstól 199,5 millió forintért a tulajdonában lévő Pénzmúzeum udvarára, pályáztatás nélkül.

A Magyar Nemzeti Bank közölte: a csodaszarvas motívuma a múzeum logójaként is megjelenik és a látogatói útvonalon is többször visszaköszön az épületben. A szobor anyaga egyébként nem arany, hanem bronz, az agancs tükörfényesre polírozott bronzöntvény. Ez a klasszikus szobrászatban használt anyag idővel patinásabb lesz.

A Csodaszarvast jegyző Szőke Gábor Miklós szobrász sorra kapja a NER-hez köthető megrendeléseket. Erre legkésőbb a 2021-es vadászati világkiállításon a Totem nevet viselő, szarvasagancsokból összerakott, monumentális kapu felbukkanásakor figyelt fel a közvélemény. Nemcsak a tonnaszám felhasznált agancsok keltettek sokakban ellenérzést, ekkor lángolt fel az a téma is, hogy milyen megrendelésekhez jutott a szobrász a NER jóvoltából, és az is, hogy a munkáiba áramló százmilliók egy része közpénz – írja a Telex.

Az MNB ezeket a szobrokat rendelte meg összesen egymilliárd forint értékben a szobrásztól:

  1. Csodaszarvas a Postapalota kertjébe: 199,5 millió forint (felavatva);
  2. Robogás a Széll Kálmán térről a Postapalota felé vezető alagútba: 127 millió forint (felavatva);
  3. Oroszlán-szoborcsoport a Krisztina körúti egykori Telekom-székházba: 470 millió forint (felavatva);
  4. Harcoló medve és bika tőzsdei motívuma az egykori Telekom-székházba: 197 millió forint (tavaly lett volna felavatva, de ez, a súlya okán szükségessé vált átépítési munkálatok miatt csúszik, a szarvassal együtt a csúszások miatt közel 20 millió forinttal növekedtek a költségek).

Eközben pénteken fontosabb átadás volt Budapesten: a felújított Lánchidat az ígéreteknek megfelelően megnyitották decemberben. Karácsony Gergely a Facebookon közölte: átadták a Lánchíd megújult útpályáját Budapestnek, elindulhatnak rajta a buszok, a biciklisek, a motorosok és a taxik. A felújítás folytatódik, a Lánchíd jövő őszig még munkaterület, a gyalogosok most még azért nem tudnak a hídra menni, mert a járdák, korlátok megújítása a híd felújításának következő szakasza – tette hozzá a főpolgármester.

(Kiemelt kép: Pénzmúzeum / Facebook)