„Köszönjük,
A lényeg

Átlóg a telekhatáron a csodaszarvas – Emiatt drágább Szőke Gábor Miklós szobra

26/09/2022 11:20

| Szerző: Klubrádió

A 200 milliós Csodaszarvas talapzata ugyan elkészült, de a szikláról ugró állat kilógott volna a telekhatárról. A közel 200 milliós medve és a bika súlyát az alatta lévő mélygarázs födéme nem bírta volna el, így azt meg kellett erősíteni. A közbeszerzési értesítő szerint ezek miatt összességében 19,5 millió forinttal drágultak Szőke Gábor Miklós szobrainak költsége.

Az Átlátszó utánajárt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ingatlanos cége által 1 milliárd forint értékben rendelt szobrok hátterének. Szőke Gábor Miklós szobrainál több olyan szerződésmódosítást találtak, amelyek arról tanúskodnak, hogy a helyszínek kivitelezésénél banális hibákat vétettek. A bakik miatt összességében 19,5 millió forinttal drágultak a költségek.

A 444 szobronként lebontotta a költségeket:

  • a Csodaszarvas 199,5 millió forintba,
  • az Arany dinamikája 127 millió forintba,
  • az Oroszlán szoborcsoport 470 millió forintba,
  • a Medve és Bika harcát ábrázoló szobor 197 millió forintba került.

A Csodaszarvas szobor megépítéséhez a 11 méteres magassága miatt építési engedély kell. Az ugró szarvas teste azonban kilógna a telekről, amit a hatóságok nem engedélyeznek. „A Csodaszarvas műalkotás tárgyában a Felek rögzítik, hogy a szobor talapzata elkészült, azonban a művészi koncepció szerint a műtárgy a telekhatárról kilógna. A műalkotás továbbá 6 méternél magasabb és ebből következően önálló építési engedély kötelezettség alá esik” - szerepel az értesítőben.

A Medve és a Bika a Krisztina körút 55. szám alatti, MNB számára felújított épület előtt kap majd helyet, az oroszlánok már az aulában lógnak. Csakhogy az épület alatt egy mélygarázs van, ami a szobor mérete és súlya miatt megrongálódott volna. A „födémszerkezet megerősítése és bizonyos mértékű átalakítása vált szükségessé, azonban ezek a munkálatok még nem kezdődtek meg", ezért csak később állítják fel.

Mindkét szobor így a szobrász műhelyében pihen, amiért szobronként 4 millió 750 ezer forint tárolási díjat fizetett az MNB cége. Ezek mellett a Pénzmúzeum aljában található Arany dinamikája szobor esetében is fizettek a tárolásért, két hónapra 1 millió forintot.