„Klubrádió
A lényeg

Hatalmas arany csodaszarvast rendelt az MNB a NER kedvelt szobrászától

6/09/2022 15:05

| Szerző: Klubrádió

Elkészült a látványterve annak a Csodaszarvas szobornak, amit a Krisztina körúti volt Postapalota, ma Buda Palota udvarára rendelt meg a Magyar Nemzeti Bank csaknem 200 millió forintért Szőke Gábor Miklóstól. Szőke keresett szobrász kormányközeli körökben, legutóbb a tavalyi vadászati kiállításra, szarvasagancsokból készült monumentális kapujával került be a hírekbe.

Elkészült a látványterve annak a Csodaszarvas szobornak, amit a Krisztina körúti volt Postapalota, ma Buda Palota udvarára rendelt meg a Magyar Nemzeti Bank Szőke Gábor Miklóstól. A szobrász a Facebook-oldalára töltötte fel a látványterveket – írta meg elsőként a 444.

A szobrász újabb gigantikus, ezúttal aranyszínű szobrát 199,5 millió forintért rendelte meg az MNB, pályáztatás nélkül. A tervek szerint 4,5 méter magas és 7,2 méter hosszú szobor egy 6,5 méter magas sziklát ábrázoló talapzaton áll majd. Arról egyelőre nincs hír, hogy mikor készül el a mű, amelyről alkotója azt írja legfrissebb posztjában, hogy „a magyarok lélekvezető állatát egy bronz szikla tetejére képzeltem el, hogy szarvasteste, amelyet többezer hajlított ”aranyszőr lemezből„ alkottam meg egybefonódjon az éggel és éjszaka csillagképként ragyogjon”.

Az MNB megrendelésének része volt egyébként 127 millió forintért az az aranyszínű tömbökből formált mozdony is, ami már megtekinthető a Széll Kálmán teret és a Pénzmúzeumot összekötő alagútban, valamint a múzeum épületében.

Szőke Gábor Miklós keresett szobrász kormányközeli körökben, legutóbb a tavalyi vadászati kiállításra, szarvasagancsokból készült monumentális kapujával került be a hírekbe. De tőle rendelt meg az MNB korábban 700 millió forintért két gigantikus szobrot az egykori Magyar Telekom-székház feldíszítésére, és az ő nevéhez fűződnek a vizes vb szobrai, a sasszobor a Ferencvárosi Torna Club stadionjánál, valamint a kispesti Bozsik Aréna előtt álló aranyoroszlán-szobor is.

A Telex cikkében hozzáfűzi: 2020-ban remek évet zárt a szobrász Dante Birodalom Kft. nevű cége, 95 millió forintos profitot hozott, ami majdnem kilencszer akkora összeg, mint amit egy évvel korábban ért el. Tavaly a cég nettó árbevétele 1,127 milliárd forint volt.