„Köszönjük,
A lényeg

Fabiny Tamás evangélikus püspök elismeréséről és támogatásáról biztosította Karsai Dánielt

4/12/2023 14:14

| Szerző: Klubrádió

Fabiny Tamás evangélikus püspök azt írta a halálos betegséggel küzdő Karsai Dániel alkotmányjogásznak, hogy "Az eutanáziával kapcsolatos nagyon összetett kérdésben személyesen sok a bizonytalanság bennem, de az Ön tevékenységének megismerése segít abban, hogy korábbi véleményemen változtassak. Ezt szeretném Önnek megköszönni".

„Az elmúlt hetekben módom volt figyelemmel kísérni megszólalásait az emberi méltóság érdekében. Szeretném biztosítani elismerésemről és támogatásomról” – olvasható Fabiny Tamás evangélikus püspök Karsai Dánielnek írt levelében, amelyet az ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász a püspök engedélyével tett közzé.

Kiemelte: "Az eutanáziával kapcsolatos nagyon összetett kérdésben személyesen sok a bizonytalanság bennem, de az Ön tevékenységének megismerése segít abban, hogy korábbi véleményemen változtassak. Ezt szeretném Önnek megköszönni".

Hozzátette: „Annak is örülök, hogy az elmúlt hetekben sikerült ebben a fájdalmasan megosztott, gyakran gyűlölködő társadalomban egy olyan párbeszédet elindítania, amelyben többnyire észérvek és emberi szempontok ütköznek egymással, és amelyben hosszú idő után mintha újra értelmes vitákat lehet folytatni.”

Fabiny azt is leírta: naponta imádkozik Karsaiért, hogy „egyszer majd lelkileg felkészülten tudjon elmenni”, és azért is, hogy „lássa annak az életnek az értelmét, amelyet negyvenegynéhány éve kapott, és annak a küzdelemnek az eredményét, amelyet tavaly augusztus óta vállalt magára”.

Karsai Dániel alkotmányjogász augusztusban állt nyilvánosság elé betegségével, életvégi döntésének jogáért pedig az Emberi Jogok Európai Bíróságán perelte be a magyar államot. Karsai a múlt héten a Parlamentben járt Bedő Dávid momentumos képviselő meghívására. A Momentum által közzétett videó tanúsága szerint a Fidesz–KDNP képviselői még invitálásra sem álltak meg, hogy néhány szót váltsanak a jogásszal. Karsai Dániel a Klubrádióban arról beszélt: a kormánypárti politikusok jelenleg elutasítók az ügyével kapcsolatban, de azért bízik benne, hogy idővel bizalmasabb viszonyba kerülnek, és Kósa Lajos már igent mondott a meghívására. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón a perről, illetve arról, hogy a társadalom többsége támogatja az eutanáziát, azt mondta: az aktív eutanázia "veszélyes ajtó", a kormány azt az álláspontot képviseli, hogy más ne legyen képes elvenni egy ember életét, semmilyen formában.

(via hvg.hu)