„Köszönjük,
A lényeg

Videón, ahogy fideszesek szó nélkül sétáltak el Karsai Dániel mellett a Parlamentben

1/12/2023 14:38

| Szerző: Klubrádió

Bedő Dávid momentumos képviselő meghívására látogatott a Parlamentbe Karsai Dániel halálos beteg alkotmányjogász, de hiába több mint 70 százalékos az eutanázia – bizonyos fokú – támogatottsága Magyarországon, a kormánypárti képviselők arra sem vették a fáradságot, hogy beszélgessenek vele, írja a hvg.hu. Karsai egyébként jelezte, bármelyik politikai erő meghívását ugyanúgy elfogadta volna, mint a Momentumét.

A Momentum videót is közzétett az esetről. Ezen látható, hogy az ALS-betegséggel küzdő ügyvéd-alkotmányjogász az ülésterem előtt várja a hozzá fordulókat, de a Fidesz–KDNP képviselői még invitálásra sem állnak meg.

Karsai a Parlament egyik újságírók számára is látogatható termében a portálnak arról beszélt, hogy mondani semmit nem akart a kormánypárti képviselőknek, csak azt szerette volna, hogy üljenek le és beszélgessenek. „A szó szoros értelmében a legvégső kérdésekről van szó. Mi az élet? Mi az élet értelme? Mi számít egyáltalán életnek? Mi a halál az élethez képest?” – sorolta.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára az Országgyűlés rendkívüli ülésén válaszában arról beszélt, hogy ha ez Karsai személyes küzdelme, akkor azt javasolja a Momentumnak, hogy maradjon ki belőle. Bedő Dávid egyébként arra kérte a kormányt, hogy tegye félre a politikai csatározást.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón Karsai Dániel alkotmányjogász peréről, illetve arról, hogy a társadalom többsége támogatja az eutanáziát, azt mondta: Magyarországon passzív eutanázia van, mert az orvosi ellátást bárki visszautasíthatja. A kormány azt az álláspontot képviseli, hogy más ne legyen képes elvenni egy ember életét, semmilyen formában.