„Klubrádió
A lényeg

Eltörölte a bíróság a Ryanair bírságát, a kormányhivatal felülvizsgálatot kér

2/06/2023 14:50

| Szerző: Klubrádió

A Fővárosi Törvényszék jogerősen megsemmisítette a Ryanairre tavaly augusztusban kiszabott 736 ezer eurós (mintegy 300 millió forintos) bírságot csütörtökön. A budapesti kormányhivatal közölte: kérni fogja az ügy felülvizsgálatát – számolt be a Telex.

A kormány tavaly vezette be az úgynevezett extraprofitadót több szektorban, a különadók érintették a légitársaságokat is. A Ryanair erre közölte, hogy teljes egészében az utasokra fogják hárítani a pluszköltséget, 2022 júliusától utasonként ez 10 eurós pluszt jelentett a repülőjegyek árában. Ezután a kormány fogyasztóvédelmi eljárást kezdeményezett a céggel szemben, és ki is szabták a társaságra a 300 milliós büntetést.

Egész évben ment az üzengetés a kormány és a Ryanair között. Közben az "extraprofitadót" átalakította, és már "környézetvédelmi adóként" hivatkozik rá. A légitársaság pedig nem változtatott a gyakorlatán, viszont benyújtott egy alkotmányjogi panaszt, mert szerintük az adó sérti az arányos közteherviseléshez fűződő jogot, ezt az Alkotmánybíróság elutasította.

A Ryanair sajtótájékoztatója Belgiumban
 
. Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója a Ryanair sajtótájékoztatója Brüsszelben, 2021-ben.
 
Fotó: Stephanie Lecocq/MTI/EPA/
 

A fogyasztóvédelmi bírság ügye viszont bíróság elé került. Ebben született tegnap jogerős döntés, ami után a légitársaság azt írta, az „abszurd és politikailag motivált bírság” megsemmisítése megerősíti azt, hogy a társaságnak joga van ahhoz, hogy szabadon határozza meg jegyeinek árát.

Budapest Főváros Kormányhivatala pedig azt írja közleményében: feladata, hogy mint fogyasztóvédelmi hatóság megvédje az utasokat, akikkel szemben tisztességtelen módon járt el a légitársaság. Így kéri majd a döntés felülvizsgálatát.