„Klubrádió
A lényeg

Ryanair: Ökoadónak álcázzák a lopást

21/04/2023 14:27

| Szerző: Klubrádió

A légitársaság értelmezése szerint a kormány kísérlete arra irányul, hogy "ökoadónak álcázzák a lopást, miközben ez csak egy túlzott mértékű adó". A Ryanair azután adott ki közleményt, hogy az Alkotmánybíróság visszautasította a cég az extraprofitadó miatt benyújtott alkotmányjogi panaszát.

Csípős hangvételű közleményben reagált a Ryanair, miután az Alkotmánybíróság visszautasította a Ryanair alkotmányjogi panaszát, melyet még tavaly júliusban nyújtott be a vállalatot sújtó extraprofitadó bevezetése miatt.

A cég sajnálatát fejezte ki az alkotmánybíróság döntése miatt, de hozzátették azt is: "a döntésének nincs különösebb jelentősége, mivel a kormány már felváltotta az extraprofitadót egy másik adónemmel, az ökoadóval" – foglalta össze a 24.hu.

A légitársaság értelmezése szerint a kormány kísérlete arra irányul, hogy "ökoadónak álcázzák a lopást, miközben ez csak egy túlzott mértékű adó".

A közlemény kitér arra is, hogy már jelenleg is több millió eurót fizetnek évről évre az Európai Unió kibocsátáskereskedelmi rendszere keretében, amely a Magyarországra érkező és onnan induló járatok károsanyag-kibocsátására is vonatkozik.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója nem fogja vissza magát, amikor a magyar kormány akcióit minősíti. A Repülőtér esetleges kormányzati felvásárlásával kapcsolatban úgy fogalmazott: "Minek? Hogy veszteségessé tegye? A kormányok általában nagyon rossz tulajdonosai a reptereknek és légitársaságoknak. Láthatjátok, hogy a Malévval is milyen kiváló munkát végeztek".

Nagy Mártont és Gulyás Gergelyt Dumb és Dumberként jellemezte O'leary.