„Klubrádió
A lényeg

Ryanair-vezér Budapesten: Az lehetett részeg, aki a különadót kitalálta, de maradunk

13/09/2022 15:04

| Szerző: Klubrádió

A „nevetséges, idióta” különadó miatt nem telepítenek új gépeket a budapesti bázisra és felfüggesztik 10 új járat indításának tervét, ezek a kapacitások a környező országokba kerülnek – ezt közölte, valamint odaszúrt a kormánynak és a versenytársaknak Budapesten Michael O’Leary, a Ryanair csoportszintű vezérigazgatója kedden a 24.hu beszámolója szerint.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter korábbi megjegyzésére, amely szerint túl sokat ihatott gyerekkorában, úgy reagált: az ír gyerekeket nem engedik be a kocsmákba, abban viszont biztos, hogy a kormánytagok között volt, aki részeg volt, amikor tavasszal kitalálták, hogy egy veszteséges szektorra vetnek ki extraprofitadót – írja a 24.hu.

„Tovább szeretnénk bővíteni a jelenlétünket, de ilyen körülmények között nem megy. Az energiacégek estében, ahol létezik extraprofit, érthető, hogy különadót vetnek ki, de az évek óta veszteséges európai légiipar számára kevéssé” – mantrázta sajtótájékoztatója első 20 percében. „A jó hír, hogy nem zárjuk be a bázist, amelynek megnyitásáért keményen küzdöttünk.” – jelentette ki.

A szóban forgó bázis 2012-ben, a Malév csődje után létesült a Liszt Ferenc repülőtéren, mostanra nyolc gépet számlál a csoporton belül is ultraalacsony költségszintű Buzz zászlaja alatt. Idénre 4,5 millió utassal számoltak, amiből O’Leary szerint a téli járatritkításokkal csak 4 millió lesz, a jövő évre tervezett 5 milliót szintén újra kell gondolniuk. 

A különadó utasokra hárítása miatt 300 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot kapott a cég, amely ellen fellebbeznek. O’Leary most azt mondta: arra számít, ezt Magyarországon elveszítik, illetve nem gondolja, hogy magyar bíróságnak lesz mersze megfordítani az eredeti döntést, de európai szinten megnyerik, ugyanis EU-s irányelveknek megfelelően döntöttek amellett, hogy nem nyelik be az extra költséget, hanem beleteszik a jegyárakba. Szerinte egyébként csendben közvetlen vetélytársaik is így tettek, csak nyilvánosan nem szeretnének nekimenni a kormánynak.

A Ryanair és a kormány harca azután kezdődött, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette, több ágazatra extraprofitadót szabnak ki, ennek keretében a Magyarországról induló légi utasonként, céliránytól függően 3900 vagy 9750 forintos pótdíjat kell fizetni. Az ír fapados légitársaság vezetője többször felemelte a hangját az adó ellen, a hvg.hu-nak adott interjújában pedig többször le is idiótázta a minisztert. Sőt, később azt mondta, Nagy és Gulyás Gergely a Jim Carrey és Jeff Daniels filmjéből ismert Dumb és Dumber. Gulyás Gergely azzal vágott vissza, hogy gyakorlatilag lealkoholistázta az ír O'Learyt. Emlékezetes módon az Economics for Dummies (kb. Közgazdaságtan tökfejeknek) című könyvet is ajánlották Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek. Michael O’Leary kedden Budapesten azt is elmondta, már postázták a könyvet.