„Klubrádió
A lényeg

Elborzadtak az EP-képviselői a magyar média láttán

16/03/2023 07:24

Komoly aggályokat fogalmaz meg a média, az oktatás és a kultúra helyzetéről az Európai Parlament küldöttségének magyarországi látogatásáról készült jelentés – írja a Népszava, amely szerint központosítás, öncenzúra, nacionalista narratíva, ideológiai beavatkozás jellemzi a hazai médiaviszonyokat.

A lap úgy tudja, hogy a képviselőknek Koltay András NMHH-elnök azt mondta, ne jöjjenek többet Magyarországra.

Az eusópai parlamenti képviselők 2022. november 2-4. között találkoztak kormányzati és ellenzéki politikusokkal, állami hatóságok vezetőivel, újságírókkal, oktatási, kulturális intézmények, civil szervezetek képviselőivel, és úgy látták, a kormánypárttal függőségben lévő tárgyalópartnereknek azt bizonygatták, hogy Magyarországot a normalitás, a társadalmi és gazdasági jólét, a politikai feszültségek hiánya és a társadalomnak a Fidesz ideológiai irányvonalához való erős ragaszkodása jellemzi.

A jelentés azonban kifogásolja a média szabályozását, kétségbe vonja a médiahatóság függetlenségét és szóvá teszi a KESMA megalakulását, amely annak a bizonyítéka, hogy a független médiát felszámolják és rákényszerítik a kormány szolgálatára. Bírálják, hogy a közszolgálati média gyakorlatát, ami minimális teret enged a kormányétól eltérő hangoknak, és hogy az állam és az állami vállalatok hirdetéseinek nagy részét a kormánypárti sajtó kapja.

Koltay András, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke a lap szerint a találkozón arról beszélt, hogy a médiapluralizmusnak nincs meghatározása, hogy nincs független média, mert mindig is politikai irányvonalat követ, majd több kérdést is provokatívnak minősített.

A képviselők kritikát fogalmaznak meg az akadémiai szabadsággal kapcsolatban is: Magyarországon hiányzik a tudományos szabadságot garantáló következetes, világos és átfogó jogi rendszer, új szervek és szervezetek jöttek létre erős kormányzati befolyás alatt. "Ez együtt jár a tanárok és intézmények autonómiájának csökkenésével, az oktatás tartalmába való ideológiai beavatkozás fokozódásával és az egyházi tulajdonú oktatás kiterjesztésével".

Az EP-delegáció jelentését hamarosan megvitatják az EP illetékes szakbizottságában.