„Köszönjük,
A lényeg

Az NMHH-elnök szerint Magyarországon sokszínű a médiafogyasztás, a kisebb településeken is

23/12/2022 16:13

| Szerző: Klubrádió

"... nem igaz az a toposz, amelyet a választás környékén sokan mondtak, hogy a kisvárosi és a falusi emberek csak egyféle híradót néznek és kizárólag a megyei napilap híreit fogyasztják. Ott is sokszínű a médiafogyasztás" – így látja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke.

Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke az MTI-nek beszélt arról, hogy „Magyarországon mind a nagyvárosokban, mind a kistelepüléseken élők sokféle forrásból tájékozódnak, sokszínű a médiafogyasztás”.

Azt mondta: „felmérésük szerint a televíziózás nem esett vissza, a magyarok továbbra is Európa élvonalában vannak, egy főre lebontott, átlagos napi több mint 4,5 órás tévézéssel”. Emellett további napi 3,5 órát interneteznek.

Tájékoztatása szerint a print (nyomtatott) média egyre inkább szorul vissza, és nagyon erős a keresztfogyasztás is, a magyar társadalom egynegyede tájékozódik csak egyetlen típusú médiumból, az viszont nem a tévé, hanem az internet.

„Aki tájékozódni akar, az rengeteg különböző forrásból teheti ezt meg, és meg is teszik az emberek. Tehát nem igaz az a toposz, amelyet a választás környékén sokan mondtak, hogy a kisvárosi és a falusi emberek csak egyféle híradót néznek és kizárólag a megyei napilap híreit fogyasztják. Ott is sokszínű a médiafogyasztás. Az más kérdés, hogy aki a világról sokszínű képet akar alkotni, annak sokféle médiumot kell követnie, de erre mindenkinek megvan a lehetősége és az adatok alapján a magyar társadalomban erre meg is van az igény” – mondta Koltay.

Az elnök az MTI szerint ezután „felhívta a figyelmet a gyermekek védelmének fontosságára is az online terekben”, amihez „egyaránt szükség van a társadalom tagjaira, a szülőkre, a tanárokra és a szolgáltatók jóindulatára, valamint az állami szereplőkre, köztük a médiahatóságra is, amely számos, a médiatudatosságra nevelést célzó programot indított”.

(forrás: MTI, kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)