„Klubrádió
A lényeg

Egész éjjel obstruáltak az ellenzéki képviselők

24/11/2022 07:14

Egész éjjel felszólalásokkal tartották életben az egészségügyi törvény vitáját a parlamentben az ellenzéki képviselők, akik szerda este kezdtek obstrukcióba, hogy ezzel tiltakozzanak az új egészségügyi törvény ellen.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Budapest, 2022. november 23. Takács Péter, a Belügyminisztérium államtitkára előterjesztőként felszólal az Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 23-án. MTI/Kovács Attila
Fotó: Kovács Attila
 

 

Az új egészségügyi törvény teljesen felforgatná a mostani rendszert, az orvosok elfogadhatatlannak tartják, számos helyen megszűnne a háziorvosi ügyelet, és a Magyar Orvosi Kamara sem támogatja, és módosítójavaslatokat készített:

  • Visszavonnák azt a részét a majdani törvénynek, ami az Országos Mentőszolgálatra bízná az ügyeleti ellátást Budapesten kívül. 
  • Az utazási költséget fizesse a munkáltató,
  • csak a dolgozó beleegyezésével helyezhessék máshová egy éven belül harminc napnál hosszabb időre.
  • A Kamara tiltakozik azért is, mert a kormány lehetővé tenné, hogy az orvosok fizetése akár 20 százalékkal csökkenjen teljesítményük alapján.

Jámbor András, a Párbeszéd képviselője azt írta, a magyar dolgozók, köztük az egészségügyi dolgozók dolgozzák az egyik legtöbb időt Európában, ami hatással van mindannyiunk egészségére.

A Demokratikus Koalíció képviselői szégyenteljesnek tartják a törvénymódosítást.

Legutóbb a szociális törvény elfogadása ellen tartottak az ellenzéki képviselők közel egynapos vitát.