„Támogassa
A lényeg

DK: Orbán döntött K. Endre kegyelméről

14/02/2024 15:49

| Szerző: Klubrádió

A Demokratikus Koalíció (DK) igazságügyi minisztériumi forrásai szerint Orbán Viktor hozta meg a döntést K. Endre szabadon engedéséről.

Kálmán Olga, a DK szóvivője azt mondta, pártja követeli a miniszterelnöktől, hogy ne bujkáljon tovább. Álljon az ország elé, és válaszolja meg a legfontosabb kérdést: miért kaphatott K. Endre elnöki kegyelmet.

Kálmán Olga szerint forrásaik állítása összecseng Orbán korábbi gyakorlatával, amely szerint a politikailag kényes kegyelmi ügyekben személyesen hozott döntést korábbi ciklusai során is. A szóvivő az 1998-as Kunos Péter-ügyet hozta erre példaként.

Akkor Dávid Ibolya MDF-es igazságügyi miniszter azért nem ellenjegyezte Göncz Árpád kegyelmi döntését, mert ahhoz Orbán miniszterelnökként nem járult hozzá.

Kálmán Olga szerint ez most pont fordítva történt: Orbán mondta Varga Judit igazságügyi miniszternek, hogy adja meg a kegyelemhez szükséges ellenjegyzést.

K. Endre úgy kapott elnöki kegyelmet, hogy korábban egy pedofil gyermekotthon-igazgató bűnsegédjeként ítélte el jogerősen a bíróság. Az ügy miatt Novák Katalin köztársasági elnök lemondott, Varga Judit volt igazságügyi miniszter pedig visszavonult a közélettől. A K. Endre kegyelmét elnöki tanácsadóként támogató Balog Zoltán református püspök azonban nem mond le.

(via 444.hu)