„Klubrádió
A lényeg

Die Presse: Fiaskó Orbán infláció elleni harcában

10/09/2023 11:34

| Szerző: Klubrádió

A magyar gazdaság súlyos válsággal küszködik, akkor is, ha Orbán és kormány nem akarja elismerni – állítja elemzésében az osztrák Die Presse.

Mély válságban van a magyar gazdaság: miközben a lakosság az unión belül példátlanul magas áremelkedéstől szenved, a kormány igyekszik elterelni a figyelmet a bajokról – írja Budapestről a Die Presse.

A hvg.hu összefoglalója szerint két valóságot alakított ki a nyilvánosság számára az Orbán-kormány az utóbbi 13 évben. Az egyik az a párhuzamos világ, amit a hivatalos propaganda terjeszt a vezetőszárra vett sajtó bevetésével. A másik az, amit a bőrükön éreznek az emberek, és amely teljesen más, mint a párhuzamos világ.

Legutóbb Orbán Viktor a „kenyeret és cirkuszt” jól bevált módszerét alkalmazva megrendeztette az atlétikai vb-t – egy vadonatúj, és költséges stadionban, közben pedig befagyasztotta egy sor alapélelmiszer árát. Utóbbi rendelkezés nem tudta megfékezni az EU-szinten rekordernek mondható inflációt.

A júliusi, már 20 százalék alá csökkent magyar ráta akapcsán Róna Péter közgazdás kifejtette, hogy a csúcsponton két és félszerese volt a magyar ráta az uniós inflációnak, az új, csökkenő érték már a háromszorosa.

Orbán többször is azt állította, hogy a magas inflációt nem a piac, hanem a politika, a brüsszeli szankciók okozza.

A Fideszről lepattan a vélemény, miszerint

  • Orbán Viktor végül megszavazta az összes szankciót,
  • továbbá hogy a pártalanul magas inflációt leginkább saját magának köszönheti.

Szakértők utalnak arra, hogy a többi volt szocialista országban messze alacsonyabb az infláció, a másik három visegrádi államban valamivel 10 százalék alatt marad. De azt már nem lehet tagadni, hogy a magas árak megviselik a gazdaságot. Zuhan a vásárlóerő. Egyrészt a kiskereskedelmi forgalom értéke 10 százalékkal esett vissza a tavalyi értékhez képest, másrészt a hazai idegenforgalom kemény veszteségeket kénytelen elkönyvelni. Nem beszélve arról, hogy az üzemanyag fogyasztás jó 20 százalékkal lett kisebb.

Idén 5,5-6 százalék lesz az államháztartás hiánya. Ennélfogva még akkor is, ha Orbán és kormány nem akarja tudomásul venni: a magyar gazdaság súlyos válsággal küszködik – mutat rá a Die Presse jelentése.

Korábban Bokros Lajos, volt pénzügyminiszter mondta azt a Klubrádiónak, hogy "nincs nagyobb különbség a jelenlegi és a korábbi válságok közt Magyarországon, egyedül az, hogy a kormány most tagadja a válság meglétét".