„Klubrádió
Megbeszéljük...

Róna az inflációról: Nagy Márton bődületes sületlenségeket mond

9/08/2023 18:42

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Nagyon elkeserít, hogy olyan, szakértelemmel nem rendelkező valaki van a kormányban, aki olyan bődületes sületlenségeket mond, mint Nagy Márton" – mondta Róna Péter. A közgazdász kifejtette, hogy az inflációs csúcshoz viszonyítva az uniós átlag jelenleg a felére csökkent, Magyarország esetében ez a "brutálisan hatékony" gazdaságpolitika arra volt elég, hogy a ráta mindössze egyharmadát tudták levágni.

2023. augusztus 09. Megbeszéljük - részlet 23.08.09. Róna Péter
17:39
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a KSH adatai szerint 17,6 százalékra csökkent az infláció júliusban. Tíz hónap után, tavaly szeptember óta először csökkent 20 százalék alá. Ahogy azt előre sejteni lehetett, a kormány tagjai és a kormányközeli médiumok előbbit remek teljesítményének tartják – és ennek megfelelően ünneplik – az áremelkedés ütemének lassulását. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter odáig merészkedett, hogy az infláció csökkentését célzó intézkedéseket "brutálisan hatékonynak" nevezte.

Ellenzéki és független oldalon azonban nem mindenki osztja a kormány "hurráoptimizmusát", ahogy Csillag István jellemezte a magatartást. A volt gazdasági miniszter (aki végzettségét tekintve jogász és közgazdász) arra is rávilágított a Reggeli gyors keddi adásában, hogy egy inflációs hullámnak természetéből adódóan mindig van lecsengési szakasza. A vásárlókedv visszaesése a kereskedelem résztvevőit arra kényszeríti, hogy úgy változtassák áraikat, hogy a kedvet visszahozzák. Ez pedig az infláció lassulásához vezet. A kormányzat intézkedéseinek ehhez nem sok köze van.

 
Róna Péter Fotó: Klubrádió/KaLász
 

"Nagyon elkeserít, hogy olyan, szakértelemmel nem rendelkező valaki van a kormányban, aki olyan bődületes sületlenségeket mond, mint Nagy Márton" – mondta a Megbeszéljük szerdai adásában Róna Péter jogász, közgazdász. Kifejtette, hogy az inflációs csúcshoz viszonyítva az uniós átlag jelenleg a felére csökkent, Magyarország esetében ez a "brutálisan hatékony" gazdaságpolitika arra volt elég, hogy a ráta mindössze egyharmadát tudták levágni. "Tehát a többi ország, amelyik nem azt az agyament gazdaságpolitikát követi, mint a magyar, sokkal hatékonyabban tudta kezelni, mint a győzelmet hirdető Nagy Márton politikája" – összegezte Róna.

A kormány azon hangoztatott tervét, hogy az év végére az infláció egyszámjegyű lehet, mindössze kommunikációs trükknek tartja. Hogy így lesz vagy sem, nem lényeges kérdés. Sokkal fontosabb, hogy mekkora a különbözet a magyar infláció és az Európai Unió és az Egyesült Államok inflációs értéke közt. Mert a csúcsponton két és félszerese volt a magyar ráta az uniós inflációnak, az új, csökkenő érték már a háromszorosa az unióénak. A helyzetet nehezíti, hogy ha a magyar inflációt sikerül tovább csökkenteni, az azt is jelenti, hogy az Európai Unió átlagos inflációs értéke is csökkenni fog – mivel tagországként a magyar inflációs értéket is beszámítják –, kérdés, hogy a különbözetet mennyire lehet ezzel a politikával csökkenteni.

Amíg ezt a különbséget nem sikerül ledolgozni, addig a forint nyomás alatt marad, és folyamatosan veszít értékéből. Ez viszont a magyar gazdaságra nehezedő inflációs nyomást erősíti. "A gyenge forint inflációt gerjeszt." A forint gyengűlését a jegybank szélsőséges kamatpolitikával fékezheti. A 15 százalékos alapkamat ezért szükséges. Ezt az MNB azért hajlandó megfizetni, hogy a spekulatív tőkének megérje magyar valutát vásárolni. Abban a pillanatban, hogy a forint újra esni kezd, eladják, a forint összeomlik, és ismét gazdasági válság következik be – mondta Róna Péter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Róna Péterrel
2023.08.09., szerda 17:15
Riporter: Bolgár György