„Klubrádió
Reggeli gyors

Csillag: Hiába a csillapodás, továbbra is nálunk a legmagasabb az infláció Európában

8/08/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Amikor az emberek nem akarnak, nem tudnak vásárolni, a szolgáltatók kénytelenek kedvezőbb ajánlatot tenni, hogy a vásárlókedvet javítsák – véli Csillag István volt gazdasági miniszter. Szerinte az áremelkedés mértékének csillapodása ennek tudható be. Ez azonban nem változtat azon, hogy a másfél éve tartó inflációs hullám hatására a keresetek értéke 18-20 százalékos mértékben csökkent, és a júliusi lassulás dacára Európában továbbra is Magyarországon a legmagasabb az áremelkedés mértéke.

2023. augusztus 08. Reggeli gyors - részlet 23.08.08. Csillag István
09:45
00:00

Felgyorsulhatott a dezinflációs folyamat Magyarországon a Portfolio által megkérdezett közgazdászok szerint. Júliusban már "csak" 17,6%-kal nőhettek az árak az előző év azonos időszakéhoz képest a júniusban látott 20,1% után. (A fogyasztói árak júliusi alakulását kedden közli a KSH.) Elsősorban a bázishatás az infláció csökkenésének fő hajtóereje – tavaly ilyenkor ugyanis már nagyon magasak voltak az árszintek –, azonban az élelmiszerárak (havi szintű) emelkedésének megállásának is fontos szerepe van a pénzromlás alakulásában. A következő hónapok az áremelkedési ütem jelentős csökkenésével telhetnek, szeptemberben már 15, októberben vagy novemberben pedig 10% alatti infláció várható – írja a Portfolio.hu.

"Az infláció mértékét mindig egy korábbi időszakhoz való viszonyításával mérjük" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Csillag István jogász, közgazdász. A volt gazdasági miniszter szerint az elmúlt másfél év Európában rekorder áremelkedési ütemet diktált. Ehhez képest az áremelkedés ütemének szelidülése jó hír ugyan, de a fizetések értéke már nem ugyanaz, mint az inflációs hullám előtt. Hangsúlyozta, az emebrek megtakarításai, fizetése vásárlóerejének mintegy 18-20 százalékát. Ezt figyelembe véve "a kormánypárti hurráoptimizmus elenyészik".

A Világgazdaság évindító konferenciája Budapesten
 
Csillag István Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 

A nagyon magas árak hatására a kereslet visszaesik. A termelőknek és a kereskedőknek erre reagálniuk kell. Igyekeznek áraikat úgy változtatni, hogy azzal újra vásárlókedvet teremtsenek. Amikor az emberek nem akarnak, nem tudnak vásárolni, a szolgáltatók kénytelenek kedvezőbb ajánlatot tenni. Ez az árak bizonyos szintű csökkenését jelenti. Ez természetes folyamat. Hangsúlyozta, az állam beavatkozása ársapkákkal és kötelező akcióztatással erre minimális hatást gyakorol csak.

ITM: a fogyasztóvédők kiemelten ellenőrzik a húsvéthoz kö
 
 Hentes Fotó:MTI/Máthé Zoltán
 
 

A kormánypárti források arra természetesen nem, vagy nem szívesen hívják fel a figyelmet, hogy az infláció mértékének várható csillapodásával együtt is nálunk a legmagasabb az infláció mértéke. Ezt megtette helyettük Csillag.

Hozzátette, az infláció hatására két dolog bekövetkezett. "Újraválasztottuk Orbán Viktort, hiszen azért lapátolta ki a pénzt, hogy elhiggyük, ez a kánaán, de ennek következtében ez a pénz (13. havi nyugdíj, fiatalok szja-mentessége, fegyverpénz stb.) pillanatok alatt elégett, a korábbi, már meglévő vagyonunk és megtakarításaink értéke is hihetetlen mértékben csökkent. Ezek alapján bízhatunk-e abban, hogy év végére egyszámjegyű lesz az infláció mértéke attól, hogy Orbán Viktor bemondta?" – tette fel a kérdést a közgazdász.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/Máthé Zoltán

Reggeli gyors/interjú Csillag Istvánnal
2023.08.08., kedd 7:33
Riporter: Dési János