„Köszönjük,
A lényeg

Csak a választás után árulták el, hogy hetekkel ezelőtt megbírságoltak egy környezetszennyező kínai céget Debrecenben

12/06/2024 10:13

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

A Halms telephelyéről titokban a Kisgugyori csatornába vezették a szennyezett vizet.

Három hét késéssel, az önkormányzati választás után tette csak közzé a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal az első olyan hulladékgazdálkodási bírságról szóló határozatát, amellyel egy frissen Debrecenbe települt, kínai tulajdonú autóipari céget sújtottak.

Az 1 millió 980 ezer forintos bírságot a Halms Hungary Kft. kapta, mely az akkumulátoripari óriás, a CATL mellett épített gyárat a debreceni déli ipari parkban. A vizsgálat során kiderült, hogy a Halms telephelyéről titokban a Kisgugyori csatornába vezették  a szennyezett vizet. A dokumentumból kiolvasható, hogy a büntetésről szóló döntés már május 22-én megszületett, ám

a határozatot csak június 11-én hozták nyilvánosságra.

 
Illusztráció
 (Facebook)
 

Az akkumulátor-ipari beruházások miatt az elmúlt másfél évben civil tiltakozás indult Debrecenben és a környező településeken, és egyes felmérések arra utaltak, hogy ez kedvezőtlenül befolyásolja a fideszes városvezetés támogatottságát. A vasárnapi önkormányzati választás ezt nem igazolta, Papp László könnyedén, csaknem 50 százalékos eredménnyel őrizte meg polgármesteri székét, és a képviselő-testületben is maradt a Fidesz-többség. (A 24.hu nyomán)