„Köszönjük,
A lényeg

Rákkeltő anyag ömlött az akkuhulladék-feldolgozó telephelynél a Salgó-patakba

15/04/2024 09:48

| Szerző: Klubrádió

Egyebek mellett vinil-klorid mérgezi a vizet és a levegőt. Az érintett cég képviselője szerint  a mérgező, rákkeltő anyagok nem az  akkuhulladék-feldolgozó telephelyéről kerültek a Salgó-patak vízébe, az üzem területére már a szennyezett víz érkezett, a szennyezés eredete pedig jegyelőre nem állapítható meg.

Helyi lakosok jelezték a Greenpeacenek, hogy furcsa, vöröses-sárgás lé folyt a Salgó-patakba az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről. A Greenpeace szakértői március 18-án mintákat vettek a patakba folyó szennyvízből.

Az akkreditált vizsgálat kimagasló mértékben mutatott ki az emberi egészségre rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloridot (814 mikrogramm/köbdeciméter), diklóreténeket (990,1 mikrogramm/köbdeciméter), illetve az arzénkoncentráció is magasabb volt, mint a felszíni vizekre megengedett határérték (34,2 mikrogramm/köbdeciméter).

 
Fotó: Greenpeace

A Salgó-patak Salgótarján belső területén folyik össze a Tarján-patakkal. Az illékony vinil-klorid így nagy valószínűséggel a patak mentén végigmérgezhette a környék levegőjét és az érintett élővizeket.

Az Éltex Kft. az utóbbi években jelentősen növekedett, mára meghatározó cég az akkumulátorgyárak hulladékának kezelésében. Többek között a gödi Samsung-gyár hulladékának kiemelt elszállítója is. A gyár területén belül több létesítményt is bérel, és onnan éves szinten mintegy 16 290 tonna hulladékot gyűjthet be és kezelhet. Már eddig is több szabálytalanságot tártak fel az Éltex Kft-vel kapcsolatban – írta a Greenpeace.

FRISSÍTÉS: A cikk megjelenése után közel egy hónappal, május 14-én az Éltex Kft. ügyvédje azt közölte, hogy a mérgező, rákkeltő anyagok nem az Éltex Kft. telephelyéről kerültek a Salgó-patak vízébe, a vöröses-sárgás lé nem az Éltex Kft. telephelyéről folyt a Salgó-patakban, a telephelyre már a szennyezett víz érkezett, az ott tovább hígult. Mint írta, a kifolyt anyagot a katasztrófavédelem is bevizsgálta, jelenleg a szennyezés eredete nem állapítható meg, az további vizsgálat tárgyát képezi, azonban a vizsgálati anyagból azt látható, hogy az Éltex Kft. telephelye előtti szakaszon jóval magasabb koncentrációban található meg a szennyezettség a patakban, azt az Éltex Kft. telephelyén átfolyva hígul, és koncentrációja csökken. Ebből kifolyólag kijelenthető, hogy nem az Éltex Kft. telephelyén keletkezik a szennyeződés, hanem oda már más telephelyeken átfolyva szennyezetten érkezik a patak vize, és ott tovább hígul, tovább csökken a szennyezettsége.