„Hírek
A lényeg

Cáfolta az UEFA, hogy engedélyezte volna a nagy-magyarországos molinókat

23/03/2023 06:31

| Szerző: Klubrádió

Cáfolta az UEFA, hogy engedélyezte volna a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók használatát a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésein – írta a Transtelex.

A hírt, hogy ez az engedély megvolna, a Magyar Labdarúgó Szövetség közölte, abban a formában, hogy az európai fórum engedélyezte a történelmi Magyarország térképét ábrázoló molinók bevitelét a válogatott mérkőzéseire, mivel elfogadták az érvet, hogy önmagában a történelmi Magyarország térképe használata nem minősül „rasszista magatartásnak”.

Labdarúgó vb-selejtezők - Magyarország-Andorra
 
Illusztráció: MTI/Kovács Tamás

A vita nyomán a román sportsajtó megkereste az UEFA-t, amely leszögezi, hogy tudomása van azon sajtóbeszámolókról, amelyek szerint jóváhagyta a történelmi Magyarországot ábrázoló zászlók és molinók használatát az UEFA által szervezett mérkőzéseken. Azonban ez nem felel meg a valóságnak: az UEFA semmilyen szinten nem engedélyezte ilyen zászlók vagy molinók használatát, az ilyen zászlók és molinók jelenléte így fegyelmi következményeket vonhat maga után – írták.

AZ MLSZ, afféle viszontválaszként késő este ezt írta:

„Az MLSZ döntéséről van szó, azaz nem állítottuk és most sem állítjuk, hogy az UEFA engedélyezte, vagy konkrétan tiltotta a drapéria bevitelét. Kijelentettük és most is kijelentjük, hogy mindkét szervezet (és az MLSZ is) továbbra is elítéli a diszkrimináció minden formáját és harcolni fog a rasszista, kirekesztő vagy politikai üzenetekkel szemben. Ugyanakkor az MLSZ a két szervezet írásos nyilatkozata ismeretében úgy ítéli meg, hogy a szövetség álláspontját a szervezetek érdemben nem vitatták és nem cáfolták, ezért a szövetség az általa előírt feltételeknek megfelelő drapériát beengedi a stadionba a következő két mérkőzésre, azzal a meggyőződéssel, hogy a fegyelmi vétséget eredményező egyértelmű vagy rejtett üzenetek kizárása esetén nem lesz megalapozott fegyelmi eljárás a kizárólag a térképet ábrázoló drapériák kihelyezésével kapcsolatosan” (A Telex nyomán)