„Klubrádió
A lényeg

MLSZ: Nem lehet bevinni nagy-magyarországos zászlókat és molinókat válogatott meccsekre

26/01/2023 14:30

| Szerző: Klubrádió

Viszont a szurkolók ruházatát ebből a szempontból nem feladata ellenőrizni a szövetségnek.

Orbán Viktor nagy-magyarországos sálban fogadta válogatott búcsúmeccse után Dzsudzsák Balázst novemberben. A szlovák és a román külügy erőteljes, az osztrákok gúnyos tiltakozását kiváltó akció után a miniszterelnök azt posztolta: a foci nem politika.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) csütörtökön azt közölte a Magyar Nemzettel, hogy az égisze alá tartozó magyar bajnoki és kupamérkőzésekre továbbra is be lehet vinni a szimbólumot megjelenítő tárgyakat, ezzel együtt azonban nem javasolja a használatukat.

Más a helyzet a nemzetközi klub- és válogatott meccseken, amelyeken az európai és a nemzetközi labdarúgó-szövetség (UEFA és FIFA), illetve a velük együttműködő Football Against Racism in Europe (FARE) nevű szervezet ellenőre jelentésében rögzíti a jelkép megjelenítését. Ez pedig fegyelmi eljárást von maga után.

Az MLSZ szerint a FARE vonatkozó katalógusa 2016 óta tartalmazza a szimbólumot, mint tiltott politikai üzenetet, ezért a használata miatt fegyelmi eljárás indulhat. Hogy ezt megelőzze, a szövetség – amíg az UEFA fegyelmi gyakorlata meg nem változik – nem engedélyezheti a nagy-magyarországos molinók, zászlók bevitelét, és azt kéri, hogy a válogatott mérkőzésein a szurkolók tekintsenek el ezek használatától.

A nagy-magyarországos sálak viselésére is kitért az MLSZ. Azt írták: a nemzetközi szabályok alapján a nézők ruházatának vizsgálata – ebből a szempontból – nem feladatuk. „Így fordulhat elő, hogy egy időben bárki, akár több száz néző is hasonló sálat visel a stadion különböző területein ezzel semmilyen szabályt nem sértve” – tették hozzá.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor/Facebook)