„Köszönjük
A lényeg

Munkásőröknek nevezte az UEFA partnerszervezetét Szijjártó Péter

27/01/2023 13:33

| Szerző: Klubrádió

A külügyminiszter azért kelt ki a FARE (Football Against Racism In Europe) ellen, mert a szervezet anonim ellenőrei bejelentést tesznek az UEFA-nál, ha egy nemzetközi klub- vagy válogatott meccsen megjelenik a tiltólistájukon szereplő jelképek egyike, mint amilyen a nagy-magyarországos zászló. Ennek következtében az MLSZ is megtiltotta, a nagy-magyarországos molinók megjelenítését a nemzetközi klub- és válogatott meccseken.

Szijjártó egy sajtótájékoztatón azt mondta, a FARE (Football Against Racism In Europe) "gyakorlatilag önkéntes munkásőrök szervezete, amelynek tagjai azért élnek, hogy feljelenthessenek embereket teljesen agyament módon". A külügyminiszter szerint a rasszizmus elleni szervezet tagjai futballmeccset még soha nem élveztek, történelmi ismereteik pedig nincsenek.

A FARE vonatkozó katalógusa 2016 óta tartalmazza Nagy-Magyarország szimbólumát mint tiltott politikai üzenetet, ezért a használata miatt fegyelmi eljárás indulhat. Hogy ezt megelőzze, az MLSZ – amíg az UEFA fegyelmi gyakorlata meg nem változik – nem engedélyezheti a nagy-magyarországos molinók, zászlók bevitelét a meccsekre, és azt kéri a szurkolóktól, hogy a válogatott mérkőzésein tekintsenek el ezek használatától.

Más a helyzet a nemzetközi klub- és válogatott meccseken, amelyeken az európai és a nemzetközi labdarúgó-szövetség (UEFA és FIFA), illetve a velük együttműködő FARE nevű szervezet ellenőre jelentésében rögzíti a jelkép megjelenítését. Ez pedig fegyelmi eljárást von maga után.

Szijjártó a pénteki sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy az, "amit itt Nagy-Magyarországként írunk le, az történelmi tény, az nem revizionizmus, nem a szomszédaink fenyegetése, nem nacionalizmus". A külügyminiszter párhuzamot vont iskolás gyermekei történelematlaszában található Nagy-Magyarország térkép és a futballmeccseken megjelenő szimbólum között. "A Dunakeszi Városi Sportegyesület következő mérkőzésén a FARE-ellenőr kitépeti majd minden gyerek történelematlaszából ezt a képet?" – tette fel a retorikai kérdést Szijjártó.