„Klubrádió
A lényeg

Brutális összeget szakít a Mol rekordnyereségéből három kormányközeli alapítvány

22/02/2023 08:55

| Szerző: Klubrádió

Az üzemanyagárstop és a különadók ellenére kimagasló profitot hozott a tavalyi év a Mol Nyrt.-nek: 628,3 milliárd forint (1 milliárd 662 millió dollár) lett a cégcsoport adózott eredménye a társaság jelentése szerint. A történelmi rekordot jelentő nyereségnek a részvényesekkel együtt három, a kormányzat által pár éve létrehozott vagyonkezelő alapítvány örülhet a legjobban – arja a 24.hu.

A profitból 10–10 százalékban részesedhet a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs által vezetett Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) és a Corvinus Egyetem fenntartója, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány (MUC), amelynek kuratóriumi elnöke Hernádi Zsolt Mol-vezér. A harmadik vagyonkezelő, a MOL-Új Európa Alapítvány 10,48 százaléknyi részvénnyel rendelkezik. Ha az eredményt teljes egészében kifizetik osztalékként, akkor

66 milliárdot kaphat a MOL-Új Európa, és 62,8–62,8 milliárd forint juthat az MCC-nek és a MUC-nak.

A kormány 480 forintban maximálta a benzin és a gázolaj ár?
 
Illusztráció: MTI/Koszticsák Szilárd

A Mol nyereségéből a magyar állam már nem részesülhet, mivel három évvel ezelőtt ingyenes juttatásként átadta e három vagyonkezelő alapítványnak az összesen 25,4 százalékos részvénypakettjét: 10–10 százalékot a Budapesti Corvinus Egyetem alapítványára és az MCC-re ruházta át, a maradék 5,24 százalékot pedig a MOL-Új Európa Alapítvány kapta meg, amihez ugyanennyit hozzátett még az olajcég is – emlékeztet a lap.