„Köszönjük
A lényeg

Blikk: Több felelőst találtak a Nemzeti Színházban történt balesetben

15/06/2024 10:51

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A laphoz eljutott szakvélemény szerint legalább négy személy felelős a balesetért, amelyben Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia több métert zuhant előadás közben tavaly novemberben.

Elkészült a hivatalos szakvélemény a tavaly a Nemzeti Színházban történt balesetről – értesült a Blikk. Ez alapján egyértelműen kimondható, hogy a színészek – a súlyos sérüléseket szenvedett Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia – nem felelősek az ügyben, amelyben számos foglalkozási szabályszegés is történt. A lap úgy tudja, legalább négy személy felelőssége merül fel, akik a díszlet megalkotásában, felépítésében és ellenőrzésében vettek részt. A szabályszegések között szerepel a korábban már sokszor emlegetett, nem megfelelő mennyiségű korlát elhelyezése a díszletben.

 
Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia korábban a
Rómeó és Júlia című előadásban l Fotó: Nemzeti Színház/Eöri-Szabó Zsolt
 

A két színész 2023 novemberében a Rómeó és Júlia előadásának díszleteiben több métert zuhant, a baleset után hosszú kórházi kezelésre szorultak, Horváth sérülései maradandó fogyatékosságot idéztek elő. Az eset után a darab rendezője és egyben a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila beadta a lemondását, amit Csák János miniszter nem fogadott el – és bár ennek ellenére távozhatott volna, végül úgy döntött marad. A két színészről még nem tudni visszatérnek-e a társulatba.

Azóta folyik egy büntető- és egy polgári eljárás is. "Mind a két ügyben a megoldás felé hajlunk. Nagy reményeink vannak, hogy a jog asztalánál ezt korrekten le tudjuk zárni, ez mindenkinek jobb lenne, és erre még mindig látok esélyt" – mondta Dr. Borbély Zoltán, Horváth jogi képviselője a Blikknek.