„Klubrádió
A lényeg

Békéscsabán sem rendezik meg az augusztus 20-i tűzijátékot

8/08/2022 16:09

| Szerző: Klubrádió

Az önkormányzat az ebből származó megtakarítást szociális kiadásokra használhatja fel.

Az önkormányzathoz számos vélemény, javaslat és kérés érkezett a csabai lakosoktól, civil szervezetektől az augusztus 20-ai ünnepi tűzijáték elhagyásával kapcsolatban – írta behir.hu.

A véleményeket meghallgatva a városvezetés úgy döntött, hogy idén nem rendezi meg a tűzijátékot, de a hagyományoknak megfelelően, a város méltó módon emlékezik és ünnepel majd augusztus 20-án.

Vidéki városok sorra jelentették be az elmúlt hetekben, hogy nem tartják meg a hagyományos 20-i tűzijátékot. Többek között Tihanyban, Szentesen, Hódmezővásárhelyen és Törökbálinton marad el a program. Győrben és Debrecenben évek óta nincs tűzijáték. Kistarcsán viszont a város fideszes polgármestere, saját zsebből fizeti a tűzijáték költségeit, hogy ne kelljen lemondani azt.

Erdőkertesen hetven iskolást segítenek a tűzijáték helyett. Siófok közel kétmillió forintot spórol így, amelyből a folyamatosan dráguló óvodai étkeztetést egészítik ki.

Ezzel kapcsolatban ugyanakkor Gémesi György, Gödöllő polgármestere más véleményen van, július 25-én a Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy a kisebb településeken mennyire hozzátartozik az ország születésnapjának a megünnepléséhez a tűzijáték, de az állami, "Európa legnagyobb tűzijátékával" ő sem értett egyet, aminek a költségvetését ráadásul tíz évre titkosították Orbánék.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára szerint drágább lenne nem megtartani a tűzijátékot, mint megtartani.