„Klubrádió
A lényeg

Tíz évig titkolják, mennyibe kerül Európa legnagyobb tűzijátéka

17/07/2022 15:56

| Szerző: Klubrádió

Európa legnagyobb tűzijátékával készül a kormány az államalapítás ünnepére, augusztus 20-ára. A tervek szerint 32 percig tart majd a látványosság a Duna felett, és nagyszabású, négynapos programsorozat is lesz.

Ennek a szervezéséhez is kellett operatív törzs, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár vezetésével (akihez a vadászati világkiállítás is köthető). Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a július 10-i kormányinfón azt ígérte, hogy a költségekről – ahogy eddig is – most is időben tájékoztatást fognak adni.

A Párbeszéd június végén közérdekű adatigényléssel próbált meg információt szerezni a tűzijáték és a négynapos programsorozat előzetes költségbecsléséről.

A hét elején meg is érkezett a válasz, azonban a számokat nem ismerhetjük meg. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva ugyanis azt írta: „a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.”

A nagyságrendhez talán segít, hogy a K-Monitor egy közbeszerzési beszámolóból kiszúrta, hogy az ügynökség nettó 1,4 milliárd forintos keretet különített el a Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt. részére, csak „a műszaki leírásban részletesen meghatározott kommunikációs feladatok elvégzésére”.

Az Átlátszó közlése szerint 2021-ben csaknem 12 milliárd forintba kerültek az augusztus 20-i programok. Az MTÜ akkor ezt decemberben, három és fél hónappal az oknyomozó portál adatigénylése után árulta el.

(via ÁtlátszóTelex)