„Támogassa
A lényeg

Az Operaháznak adott igazat a bíróság első fokon a Zsidai Grouppal szemben

5/03/2024 12:39

| Szerző: Klubrádió

A Carmina Burana előadásába illesztett szünetből kirobbant botrány most újabb fordulatot vett. Reagált az Opera a büfét korábban üzemeltető Zsidai Group vádjaira. Első fokon az Operaháznak adott igazat a bíróság az annak büféjét, illetve teljes gasztronómiai palettáját korábban üzemeltető Opera Gasztronómia Kft., a Zsidai Gasztronómiai Csoport tagjával szemben, írta a 24.hu. A cég 2015-ben, egy tenderen nyerte el a jogot az üzemeltetésre.

A Zsidai-csoport állítása szerint szerződés szerint egészen 2030 augusztusáig ennek a cégnek kellene végeznie a munkát, az Opera azonban 2023 októberében, mondvacsinált okokból felrúgta azt, ami szerint egy nem létező fizetési felszólítás miatt kellett távozniuk. A háttérben azonban nyomósabb ok állt: az, hogy az Operaház saját hatáskörében, maga akarta üzemeltetni az egységeket, így a határozatlan szerződést jogellenes módon mondta fel, kollégáikat pedig nemcsak kizárták az épület területéről, de ingóságaikat sem adták vissza.

A Magyar Állami Operaház az Opera Gasztronómia Kft. a „tényekről” szóló, számos csúsztatást, megalapozatlan feltételezést és hamis állítás megfogalmazó közleményét a folyamatban lévő bírósági eljárásra tekintettel nem kívánja érdemben kommentálni. Ami valóban tényszerűen állítható, hogy az Opera Gasztronómiai Kft.-vel kötött szerződés jogszerű felmondásával kapcsolatban, amire egy jelentős összegű tartozása adott alapot, a múlt héten a bíróság első fokon a Magyar Állami Operaháznak adott igazat.

 Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója a Reggeli gyors című műsorban adott interjút.