„Köszönjük
A lényeg

Az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency delegáltjai is bekerültek a Korrupcióellenes Munkacsoportba

1/12/2022 14:07

| Szerző: Klubrádió

Megalakult az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport, a civil szervezetek közül mások mellett az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország delegáltjai is bekerültek. A hatóság mellett konzultatív szerepet betöltő testület 21 tagú, ebből 10-et töltenek be a civilek és 10-et delegálnak az állami szervek.

December 13-án tartja majd első ülését a Korrupcióellenes Munkacsoport, amely az EU-s források felhasználásával kapcsolatos visszaélések elleni harcot irányító Integritás Hatóság konzultatív testületeként fog működni – derül ki a szervezet közleményéből.

A nyílt pályázatra 24-en jelentkeztek, 6 civil szervezet és 18 magánszemély. A pályázati kiírás értelmében a részvétel feltétele volt az alábbiak közül egy vagy több területen szerzett tapasztalat: korrupció megelőzése és korrupció elleni küzdelem, átláthatóság, közbeszerzési eljárások, a munkacsoport feladataihoz kapcsolódó emberi jogok védelme, valamint bűnüldözés. A közlemény szerint az összes pályázó civil szervezet megfelelt a feltételeknek.

Az összesen 21 tagú Korrupcióellenes Munkacsoportban mind a 10 hely betelt, amelyet civil szervezetek képviselőinek tartanak fenn. Íme a névsor:

  • Bodoky Tamás Richárd (atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft.)
  • Essősy Zsombor (Magyar Közgazdasági Társaság)
  • Fázsi László
  • Fonyódi Krisztián
  • Gyulai-Schmidt Andrea (Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége)
  • Ligeti Miklós Zoltán (Transparency International Magyarország)
  • Reszkető Petra (Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet)
  • Sándor Tamás
  • Várady Szilvia
  • Vincze Orsolya Júlia (K-Monitor Közhasznú Egyesület)

A konzultatív testületet, amelybe tíz tagot az állami szervek delegáltak, az Integritás Hatóság elnöke, Biró Ferenc vezeti. A tagok hamarosan megkapják az alakuló ülés napirendjét és a működésre tett ügyrendi javaslatot, amit természetesen véleményezhetnek.

Az Integritás Hatóság létrehozása az egyike volt annak a 17 kötelezettségvállalásnak, amelyet az Európai Bizottsággal kötött megállapodás értelmében az Orbán-kormánynak teljesítenie kellett, hogy az EU ne fagyasszon be 3000 milliárd forintnak megfelelő összeget a Magyarországnak járó brüsszeli támogatásokból. Elnökét és elnökhelyetteseit az átláthatóság ígérete ellenére kissé homályos feltételrendszerben választották meg, és ez igaz volt a Korrupcióellenes Munkacsoport felállítására is – írja a Népszava.

Ligeti Miklós nemrég a Klubrádióban azt mondta: a kormány antikorrupciós törvénymódosítása bohózat, amellyel a NER-t át akarják menteni az Európai Bizottsággal való megállapodás utánra.