„Klubrádió
Reggeli gyors

Transparency: A kormány antikorrupciós törvénymódosítása bohózat

18/11/2022 12:07

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az Európai Bizottságra hivatkozva sorra fogadja el az "antikorrupciós törvényeket" a fideszes többségű parlament. A Transparency International Magyarország szerint azonban az eljárás csak egy bohózat, amivel a kormány a NER-t át akarja menteni az Európai Bizottsággal való megállapodás utánra. A törvénymódosítások körül- és mellélövések, mondta a Reggeli gyorsban Ligeti Miklós, aki szerint az elmúlt évtizedek legjelentősebb korrupcióellenes csomagja úgy készül, hogy abba a kormány senkinek sem engedi, hogy beleszóljon. Erről az civil szervezetek jelentést írnak.

2022. november 18. Reggeli gyors - részlet 22.11.18. Ligeti Miklós
11:35
00:00

Az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti "huzavona" legnagyobb tanulsága Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint az, hogy a magyar embereknek továbbra sem osztanak lapot, és az Európai Bizottság a magyar kormánnyal együtt "boltolja le az egész folyamatot". Ligeti úgy látja, a brüsszeli és budapesti kormánybürokratákon kívül nem kérdeznek meg senkit sem, hogy "minek kellene történnie, helyes-e az eljárás, és nem egyeztetnek a törvények és javasolt jogszabályok tartalmáról sem".

Hotel NER
 
Hotel NER - Illusztráció
 

 

Ligeti szerint egy vicc, amit a kormány a két, kedden késő éjjel benyújtott törvényjavasattal művelt. Amikor a kormány "nagy dérrel-dúrral elfogadtatta a szintén egyeztetés nélkül alkotott büntetőtörvénykönyv módosítását, amit sokan úgy fogadtak, hogy most végre megtörik az ügyészség vádmonopóliumát, (hiszen akár magánszemélyek, cégek, jogi szervezetek is bírósághoz fordulhatnak, ha az ügyészség ezt nem teszi meg), akkor nem vették figyelembe, hogy mennyire kemény feltételek mellett válna ez lehetővé: Ligeti szerint "minden Húsvét másnapján, békaembernek öltözve lehetne bírsághoz fordulni". A példa azt a folyamatot próbálja meg érzékeltetni, hogy a kormány ezt a konstrukciót jóváhagyatta az Alkotmánybírósággal, aztán kedden este egy teljesen új törvényjavaslatot nyújtott be, ami teljesen átírta az egész büntetőmódosítót.

"Felfoghatatlan, hogy miket fog módosítani. Annyi látszik, hogy még nehezebb lesz perbírsághoz jutni. Az Integritás Hatóság is részlegesen jogosult lesz panasszal élni a bíróság előtt: "fából vaskarika" - mondta Ligeti. A korrupcióellenes szervezet vezetője ugyanakkor elismerte, hogy a törvénycsomagnak "vannak előremutató részei is, példának Péterfalvi Attila Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságát említette, ami mostantól bírsággal sújthatja majd azokat, akik nem teszik közzé a kötelezendően nyilvános adatokat, és hogy egy weboldalt készítenek, amire "tényleg nagyon-nagyon fel kell tölteni" a nyilvános adatokat.

Ligeti megjegyezte, hogy a bírságolási jogkör fontos, és ők is régóta küzdenek érte, de szerinte önmagában az, hogy egy több milliárdos megbízási szerződés eltitkolásáért egy céget majd 20 millió forintra büntetnek, az nem fogja őt izgatni. Ezzel szemben olyan ösztönző megoldást javasolt, ami például Szlovákiában van hatályban, hogy addig nem lehet teljesítési igazolást kiállítani, amíg nem hozták nyilvánosságra a szerződést.

Amit a vagyonnyilatkozatokkal művel a kormány arról is beszélt Ligeti. Korábban egy rosszul működő rendszer volt, amelyben a büntetés és a kontroll lehetősége nélkül, de mégiscsak valamiféle információt adtak a vagyonokról, és a képviselők esetében ez még nyilvános is volt. "Ezt egy ügyes húzással lecserélték egy gyatrább rendszerre, amelyben nem voltak egzakt kategóriák, és a saját ingatlant sem kellett bevállalni. Most "visszahozták a régi rendszert, de meghagyták, hogy ki lehessen hagyni egy ingatlant a vagyonnyilatkozatból, és a sávos kategóriát is megtartották. Ez Ligeti szerint "egy kis pontosítás, de megint csak a mindent a szemnek, semmit a kéznek", hiszen bár a szem többet fog látni, de a kéz továbbra sem tesz majd semmit, ahogy korábban sem tett semmit, állapította meg.

"Ezek körül- és mellélövések" - mondta Logeti a törvénycsomag "antikorrupciós" elemeiről. Szerinte az egész hirtelen felbuzdult korrupció elleni küzdelem "olyan félutas", és a korrupcióellenes civilek már október elején jelezték, ezek nagyon félszívű dolgok. Emiatt a napokban nyilvánosságra is hozzák az elemzésüket, amiben nem csak arról lesz szó, hogy mit kellene tenni, hogy ez tényleg fájjon a NER-nek, hanem arról is írnak, hogy a kormány eljárása, ahogy a törvényeket kitalálják, elfogadják  egy bohózat, elmegy mellettünk a valóság. Ligeti szerint a kormány a NER-t "nagyjából érintetlenül át akarja menteni az Európai Bizottsággal való megállapodáson túlra: és ez sikerül is neki". 

"Az elmúlt évtizedek legjelentősebb korrupcióellenes csomagja úgy készül, hogy abba senki nem szólhat bele, se a kamarák, se a cégek, se a tudományos szakmai szervezetek, a korrupcióellenes civil szervezetek, se a magyar emberek. Őket nem kérdezik meg, a kormány megelégszik azzal, hogy négyévente megkapja a felhatalmazást tőlük" - mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a Reggeli gyorsban.