„Támogassa
A lényeg

Az államtitkár szerint nincs központi lista arról, mely könyveket kell lefóliázni

28/07/2023 16:43

| Szerző: Klubrádió

Mivel a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) lett a Libri többségi tulajdonosa, Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő indokoltnak látta megkérdezni Csák János kulturális minisztertől, hogy van-e kormányzati lista a lefóliázandó könyvekről. Vitályos Eszter államtitkár válaszolt helyette, és azt írta, hogy nincs ilyen lista.

Hozzátette, hogy a könyvkiadók Magyarországon piaci alapon, magánvállalkozásként működnek. Szerinte az állam feladata csak arra terjed ki, hogy betartassa a piaci szereplőkkel az Alaptörvény, az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének és a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet vonatkozó rendelkezéseit.

A Libri július eleje óta árul lefóliázva olyan könyveket, amelyeket a gyermekvédelminek nevezett, valójában homofób passzusokat tartalmazó törvény értelmében problémásnak ítélnek, mert homoszexuális vagy leszbikus karakterek szerepelnek bennük, illetve témájuk érinti a másságot.

Korábban pedig 12 millió forintra bírságolták meg a Lírát, amiért egy könyvet nem lefóliázva helyeztek ki a polcra, ráadásul a szóban forgó mű (Heartstopper - Fülig Beléd Zúgtam) annak ellenére tették az ifjúsági irodalomhoz, hogy annak tartalma homoszexualitást jelenít meg. Emiatt a könyv szerzője is felháborodásának adott hangot.

Májusban a fogyasztóvédelmi hatóság pénzbírságot szabott ki a Librire is egy olyan könyv miatt, amelyet az ifjúsági részlegen árultak, holott a hatóság szerint a melegellenes törvény előírásai miatt nem ott kellett volna.