„Támogassa
A lényeg

Az Alkotmánybíróságra viszi a választási törvény módosítását a Párbeszéd

16/07/2023 12:28

| Szerző: Klubrádió

Összegyűlt a szükséges 50 képviselői aláírás, így a Párbeszéd-Zöldek az Alkotmánybírósághoz fordul a választási eljárásról szóló törvény, illetve önkormányzati törvény Fidesz által elfogadott módosítása miatt – jelentette be Szabó Tímea, a párt frakcióvezetője vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Néhány hete a Fidesz benyújtott egy törvénymódosítást, amely több ponton megváltoztatta az elektronikus ügyintézést – emlékeztetett Szabó. A szavazás előtt a törvényalkotási bizottsághoz benyújtott újabb módosítások alapjaiban változtatják meg az önkormányzati választások megtartását.

A módosítások egyik "drasztikus” pontja, hogy a következő általános önkormányzati választásokig nem lehet helyi önkormányzati választást tartani. A másik a tízezernél több lakosú településekre vonatkozó előírás, hogy az egyéni körzetek legalább kétharmadában kell jelöltet állítaniuk a jelölőszervezetnek, pártoknak a listaállításhoz – magyarázta.

Kiemelte: a Párbeszéd-Zöldek meggyőződése, hogy ezek a módosítások több ponton is sértik az alaptörvényt, ezért az ellenzéki pártokkal közösen az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Kitért arra is, hogy már most tíz fölött van azoknak a településeknek a száma, ahol nem lehetett választást tartani a Fidesz kezdeményezte korlátozás miatt, ez a szám – mondta – nőni fog, és csorbul a választók joga.

Szabó Tímea azt mondta: mindent megtesznek a választás tisztaságáért, és azért, hogy meggyőzzék a választópolgárokat arról, lehet egy jobb országban élni. Úgy fogalmazott: "Olyan országot szeretnénk, ahol a szolidaritás, a béke, és az egymás segítése dominál."

Korábban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is bírósághoz fordult azért, mert a változás miatt lefújták a XII. kerületben már kiírt kerületi időközi választást.

(Via hvg.hu)