„Klubrádió
A lényeg

Bíróságra viszi az MKKP, hogy lefújtak egy már kiírt XII. kerületi időközi választást

31/05/2023 13:34

| Szerző: Klubrádió

Választás hiányában automatikusan Nádasi Tibor (DK) ülhetne be az önkormányzatba.

 

Szerintünk alkotmányellenes egy már kiírt választást nem megtartani, és a kerületben olyan önkormányzati képviselőre lenne szükség, aki érdemi ellenzéki munkát végez – írta honlapján a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP). Ezért bíróságon támadják meg, hogy lefújták a XII. kerületben már kiírt kerületi időközi választást – jelentették be.

A választást több településen is azért fújták le, mert a választási törvény múlt héten elfogadott módosítása miatt nem lehetnének időközi választások a jövő évi önkormányzati választásig. A XII. kerületben július 16-ra írták ki az időközit.

"Véleményünk szerint ez jogsértő,

  • mert egy már kitűzött időközi választást lefújni, alkotmányos indok nélkül, sérti a jogbiztonságot.
  • Az egyéni választókerületekben a kompenzációs listás jelölt, aki időközi választás nélkül automatikusan képviselő lenne, nincs megválasztva, még jelölt sem volt. Ez pedig sérti azt az alaptörvényi szabályt, hogy a testületnek választott tagjai vannak"

– írta az MKKP. A párt hozzátette, hogy ha a választás elmaradna, akkor "az új önkormányzati képviselőt az ellenzéken belüli szokásjog alapján a Demokratikus Koalíció jelölhetné a Csodálatos Ellenzék 2019-es kompenzációs listájáról". Mint írták, ezen a listán egyetlen DK-s maradt, aki még nem volt képviselő 2019 óta a kerületben: Nádasi Tibor.

(Forrás: hvg.hu)