„Támogassa
A lényeg

Arató László: Hosszú távon rossz irányba viheti a magyartanítást az újfajta érettségi

6/05/2024 12:18

| Szerző: Klubrádió

Reggel megkezdődtek a vizsgák.

Megkezdődtek az érettségik, ma 9 órától magyar nyelv és irodalomból vizsgáznak a diákok. Középszinten 73 472, emelt szinten pedig 2066 tanuló vizsgázik. Újdonság, hogy az idén megváltoztak az érettségi követelmények és a feladatok is.

Érettségi - A magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsga Buda
 
Budapest, 2024. május 6. Diákok megkezdik a középszintű magyar nyelv és irodalom érettségi vizsgát a budapesti Fasori Evangélikus Gimnáziumban 2024. május 6-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 
 

A Telex szerint diákok a könyv születéséről kaptak egy szöveget a középszintű magyar érettségi első felében. A tekercsekről, kódexekről, átkokról szóló írást értelmezniük kell az érettségizőknek, és a szöveghez kapcsolódó kérdéseket kell megválaszolniuk. Ezután egy irodalmi tesztet kell kitölteniük, amiben Szophoklész Antigonéja és Ady Endre neve is szerepel. Ezután egy művet kell elemezniük vagy egy témáról kell kifejteniük a véleményüket.

Az újfajta érettségi hosszútávon viheti rossz irányba a magyartanítást, mert nem értő olvasásra, hanem irodalmi tesztek kitöltésére kell majd tanítani a gyerekeket - mondta a Magyartanárok Egyesületének elnöke a Klubrádióban. Arató László kiemelte tovább, hogy az írásbelin olyan tudásra is szükség lehet, amit korábban csak a szóbeli vizsgán kértek számon, a túlzsúfolt tanterv miatt pedig nem biztos, hogy a gyerekeknek lesz elég idejük felkészülni erre.

2024. május 06. A lényeg - részlet Arató László 2024.05.06. délelőtt
01:21
00:00