„Köszönjük,
A lényeg

Alig 18 milliárdot fizettek a teljes magyar autópálya-infrastruktúráért Mészáros Lőrincék

30/01/2023 09:29

| Szerző: Klubrádió

A kormány 35 évre a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztési Zrt.-nek adta az autópályák üzemeltetését, vele együtt a Magyar Közút kilencszáz dolgozóját és teljes infrastruktúráját. Hogy mennyiért, az eddig titok volt. Most azonban a Szabad Európa betekinthetett a szerződésekbe, amelyekből kiderült, hogy kevesebb mint 18 milliárd forintért adta el a kormány az új cégnek a Magyar Közút minden ingatlanát, eszközét, készleteit és humán erőforrásait.

A szerződésekből hivatalosan kiderült az is, ami eddig is sokkal több volt, mint sejtés: valóban a két NER-milliárdos, Mészáros Lőrinc és a Szijjártó Péter jachtoztató Szíjj László állnak azok mögött a magántőkealapok mögött, amelyek elnyerték a koncessziót. 

Mangalicatelepet avattak Alcsútdobozon
 
Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor
Alcsútdobozon. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 

Bár a szerződés szerint a magyar állam évente és kilométerenként 96 millió forintot fizethet a cégnek az autópályák karbantartásáért, felújításáért és fejlesztéséért, a kormány azokat a mellékleteket nem adja ki, amelyekből kiderülne, mi befolyásolja, hogy mennyi pénzt fizetnek ki ténylegesen.

A koncessziós szerződésekkel kapcsolatban korábban az Európai Bizottság azt közölte: vizsgálják az eljárást, de ennek részleteiről egyelőre semmit nem árultak el – emlékeztetett az RTL Híradója.