„Köszönjük,
A lényeg

Kiderült, kik állnak a titokzatos, milliárdos magántőkelapok mögött

19/01/2023 08:34

A magántőkealapok gyakorlatilag olyan offshore cégek, amik akár százmilliárdos vagyonokat kezelnek úgy, hogy Magyarországon is rejtve maradhat a valódi tulajdonosok neve, egyedül a Matolcsy-féle Magyar Nemzeti Bank ismeri, kik azok. A Direkt36 most azonosított 26 ilyen magántőkealapot az összesen 119-ből. Mint írják, többnyire kormányközeli üzletemberekről van szó:

Például "Mészáros Lőrinc még annál is több magántőkealapban érdekelt, mint ahánnyal eddig a sajtóban összekötötték".

"Száraz István, aki a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a barátja, az idén létrejövő magyar szuperbank, a Magyar Bankholding csaknem 11 százalékának végső tulajdonosa".

"A magyar autópálya-koncessziót 35 évre – hat másik magántőkealappal konzorciumban – elnyerő magántőkealap a milliárdos Szíjj Lászlóé, Mészáros Lőrinc üzlettársáé".

A Direkt36 előbb az adóhatóságtól kérdezett adatokat, de onnan a Rogán Antal-féle minisztériumhoz küldték őket, ahol viszont "határozottan cáfolták", hogy közük lenne a témához, majd ezután a NAV a Gazdaságfejlesztési Minisztérium megkeresését javasolta az oknyomozó portálnak. Az alapok tulajdonosai között ott van még Jászai Gellért és Hernádi Zsolt is.