„Köszönjük,
A lényeg

A jövő héttől 35 évig koncesszióké az autópályák 80 százaléka

25/08/2022 14:10

| Szerző: Klubrádió

Csütörtöktől már magáncégek látják el a magyarországi autópálya-szakaszok nyolcvan százalékának üzemeltetését.

A Magyar Közút szeptember elsejétől átadja 1237 kilométer gyorsforgalmi útszakasz 35 évre szóló üzemeltetését annak az öt társaságnak, amely a kormány által korábban kiírt koncessziós eljárás eredményeképpen szerezte meg a megbízást – írja a 24.hu.

Korábban a Klubrádió is beszámolt róla, hogy több konzorcium is jelezte a részvételi szándékát a Rogán Antal tárcájához köthető mamutüzletben, a teljes magyar gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetésére és fejlesztésére kiírt koncessziós közbeszerzési eljárásban.

A rtl.hu szerint a jövő hét csütörtöktől már magáncégek látják el a magyarországi autópálya-szakaszok nyolcvan százalékának üzemeltetését:

  • MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
  • AKA Alföldi Koncessziós Autópálya Zrt.
  • M6 Duna Autópálya Koncessziós Zrt.
  • M6 Tolna Autópálya Koncessziós Zrt.
  • MAK Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a Magyar Közút továbbra is üzemeltet majd 291 kilométernyi gyorsforgalmi utat és a jövőben is ellátja 31 ezer kilométernyi, településeket összekötő, illetve azokon átmenő országos fő- és mellékút fenntartási feladatait.

A portál emlékeztet, hogy a 35 éves megbízást az ellenzék, és a civilek is aggályokkal fogadták, mert a Fidesz hatalmának bebetonozását látták benne.

A választások után Mészáros Lőrinc és Szijj László érdekeltségei 35 évre nyerték el a magyar autópályák koncesszióját, de azt a kormány titkolta, hogy milyen szempontok alapján választották ki őket. Emiatt a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Rónai Sándor májusban az Európai Bizottsághoz fordult. A testület vizsgálja a szerződés a különböző elemeit.