„Támogassa
A lényeg

Akkugyár-ügy: botrányba fulladt a lakossági fórum Sóskúton, a polgármestert rendőrautóval vitték ki

30/01/2024 20:17

| Szerző: Klubrádió

Akkora felháborodás fogadta a sóskúti polgármestert az akkugyár tervei miatt, hogy végül rendőrautóval vitték ki. Lakossági tájékoztató nem is volt. A cég szerdán közleményben reagált, szerintük a sóskúti lakosokkal a békés párbeszédet lehetetlenné tették a településen kívülről érkező tüntetők.

Botrány lett a februárban induló akkufeldolgozóról szóló lakossági tájékoztató helyett kedden Sóskúton. A polgármester, Kőnig Ferenc úgy hirdette meg a tájékoztatót, hogy közölte: oda kizárólag sóskúti lakcímkártyával lehet bemenni. Ezzel viszont az a probléma, hogy az akkufeldolgozó nem csupán a sóskútiakat érinti, hanem a környékbeli Érd, Pusztazámor és Tárnok lakosságát is – írja a hvg.hu.

Ezért ezen települések lakosságából is többen eljöttek, de megjelentek az LMP-sek, MSZP-sek, momentumosok, a Mi Hazánk szimpatizánsai és a sajtó is. Utóbbira külön mondat vonatkozott a tájékoztató meghívójában: „nem sajtónyilvános”. A tájékoztatót délután öttől tartották volna a helyi általános iskola tornatermében, azonban délután négy után pár perccel annak ajtaját bezárták és a sóskútiakat sem engedték oda be.

Végül az ajtónál hatalmas tülekedés kezdődött, a tömeg benyomta a biztonságiak egyre hátráló sorfalát. Bár rengeteg rendőrt riasztottak a környékre, egyikük sem avatkozott közbe. Lakossági tájékoztató végül nem is volt: Kőnig Ferenc polgármester egy darabig a tornateremben menekült a sajtó elől, majd közölte a megjelenő Aradszki Andrással, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, hogy nem tudja megtartani így a tájékoztatót. Aradszki nyugtázta, majd Kőnig kifelé indult. Illetve kifelé indult volna, ha nem lett volna zárva a hátsó ajtó, amin ki akart menni. De zárva volt, nem tudott kilépni, így végig kellett mennie újra az egész tömegen, ahol közben felharsant, hogy „Kőnig, takarodj!" – olvasható a cikkben.

A polgármester a bejáratnál futott össze az akkubontót ellenző Csőzik Lászlóval, Érd polgármesterével, aki a tömeget, a bekiabálásokat és a zilált Kőniget látva közölte: Sóskút polgármesterének át kellene gondolnia az akkubontó ügyét.

Kőnig Ferenc végül a rendőrök segítségét kérte, akik néhány sarkig kísérték, majd beültették egy járőrautóba. Azt nem tudni, hogy ha lesz is egyáltalán a témában lakossági tájékoztató, akkor azt mikor tarthatják meg. A botrányos eset után az LMP fáklyás tüntetést tartott.

A beruházó cég, az Andrada közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz szerdán. Azt írták: a sóskúti lakosokkal a békés párbeszédet lehetetlenné tették a településen kívülről érkező tüntetők, akik „betörtek a helyi iskola tornatermében tartott lakossági fórumra kedd este. A polgármestert, a helyi önkormányzat képviselőit, valamint az Andrada képviselőit több atrocitás érte, és nem tudták megtartani tájékoztatójukat Sóskút békés helyi lakosai számára” – fogalmaztak.

A cég közleményében idézte König Ferencet, Sóskút polgármesterét, aki azt mondta: „a normális, érvelő párbeszéd nyilvánvalóan lehetetlenné vált a mai napon. A kívülről importált fenyegető csoportoknak, amelyeket szűk politikai érdekcsoportok támogatnak, és megpróbálnak félelmet kelteni, semmi keresnivalójuk nincs a településünkön. Az Andrada továbbra is szeretné tájékoztatni a helyi embereket és békés párbeszédet folytatni, de ezek a fenyegető csoportok ezt ma lehetetlenné tették. Döntésünk kizárólag szakmai alapú lesz és nem befolyásolják az ilyen fenyegetések”.

A közlemény azzal zárult, hogy mind a község, „mind az Andrada képviselői továbbra is nyitottak a békés párbeszédre”. Mészáros József civil aktivista másként látja a lakossági tájékoztatón történteket, vele az Esti gyorsban beszélgettünk.

(Kiemelt képünk egy néhány nappal ezelőtti, alternatív közmeghallgatáson készült Sóskúton. Fotó: Lőcsei Lajos/Facebook)