„Klubrádió
A lényeg

Alsózsolcán komoly ellenállásba ütközött, Sóskúton nyílik meg egy akkufeldolgozó

16/01/2024 16:03

| Szerző: Klubrádió

Az alsózsolcaiak nem akartak "kísérleti nyulak" lenni a 13 millárdos beruházásban.

„13 milliárd forintos beruházással hoz létre csúcstechnológiás üzemet Sóskúton a szlovén tulajdonú Andrada csoport zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására” – írta a cég a hvg.hu-nak kedden.

A vállalat 160 álláshelyet tervez létrehozni a projekttel. Peter Tibaut, az Andrada ügyvezetője és társtulajdonosa a közleményben azt írta, hogy kis kapacitású, nem veszélyes fémhulladékokat újrahasznosító üzemként indulnak el, a sikeres felfutást követő második lépésben pedig teljes energiatároló rendszereket is feldolgoznak majd. „Az egységes környezethasználati engedély kérelmezéséhez átfogó környezeti hatásvizsgálatot végzünk. Célunk, hogy a legszigorúbb környezetvédelmi követelmények és uniós szabványok alapján működjünk” – tették hozzá. Közölték: „az üzem február végén fogja megkezdeni a működését, a szükséges engedélyek megszerzése után”.

Ezt követően tájékoztatásuk szerint újabb magyarországi és európai helyszínek következnek. Azt is írták, hogy fontosnak tarják „a környezetvédelmi előírások szigorú ellenőrzését, a megfelelő hulladékgazdálkodást és a hosszú távú fenntarthatóságot”.

Az Andrada terve korábban az volt, hogy Alsózsolcán indítja el az első üzemét, ám „a sóskúti telephely méretét és logisztikai adottságait tekintve még optimálisabb helyszínnek bizonyult”. Alsózsolcán komoly társadalmi ellenállás fogadta az Andradát – hívta fel a figyelmet a portál, amely korábbi cikkében arról írt: a helyiek nem akarnak „kísérleti nyulak” lenni a tervezett akku-újrahasznosításban.