„Támogassa
A lényeg

Aggasztja a NATO-főtitkárt Orbán oroszbarát balkáni cimborája

20/11/2023 12:01

| Szerző: Klubrádió

Aggodalmának adott hangot Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára hétfőn Szarajevóban, nyugat-balkáni körútjának első állomásán a Milorad Dodik vezette boszniai Szerb Köztársaság elszakadási törekvései, valamint amiatt, hogy Oroszországnak jelentős befolyása van Bosznia-Hercegovinára.

Dodik az utóbbi több mint húsz évben többször is kijelentette, hogy Bosznia-Hercegovina államként működésképtelen, és a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia.

Orbán Viktor és Milorad Dodik találkozója Budapesten
 
Dodik és magyar barátja. Fotó:
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

Dodik törekvéseit a magyar kormány is támogatja, Orbán Viktor rendszeresen tárgyal a boszniai Szerb Köztársaság elnökével, aki nemrég a legmagasabb rangú állami kitüntetést adta Putyinnak. A szerb vezetőt Orbán augusztus 20-án a Karmelitában fogadta, Dodiknak a magyarországi látogatása során sikerült elintéznie, hogy a magyar kormány 118 millió eurót, azaz úgy 45 milliárd forintot fektessen be a boszniai Szerb Köztársaságban. Dodik októberben is Budapesten járt.

A boszniai szerb vezér mindeközben otthon akár hat hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat, mert nem veszi figyelembe a jogilag két részből álló Bosznia nemzetközi főképviselőjének döntéseit. (MTI)