„Klubrádió
Esti gyors

Milyen szerep hárul Orbánra Boszniában?

6/01/2022 20:37

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Büntetőintézkedéseket vetett ki az Egyesült Államok korrupciógyanús ügyei miatt Milorad Dodikra, Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagjára, aki az amerikai hatóságok szerint az ország stabilitását és területi egységét is veszélyezteti. De miben vállalt szerepet Orbán Viktor? - Bódis Gábor Balkán-szakértő válaszolt az Esti gyorsban.

2022. január 06. Esti gyors-részlet (2022.01.06. Bódis Gábor)
06:50
00:00

Bosznia Hercegovina nem először él át feszült helyzetet, a 90-es évek elején háború rázta meg az országot. Bódis Gábor szakértő azt mondta, a boszniai szerbek fenegyereke, Milorad Dodik minden alkalmat kihasznál, hogy fúrja ezt a többnemzetiségű államalakulatot.

A szakértő szerint a miniszterelnök a közelgő boszniai választások miatt játszik a tűzzel, "ezzel mindig lehet játszani", hogy ő a szerb nemzet érdekeit védi, és nem akar többé több nemzetiségű országot. Mondja ezt egy muzulmán többségű országban, ugyanakkor a szakember szerint Dodiknak nincs bátorsága komolyabb lépésre szánni magát.

 

Egy komolyabb lépéshez a szerb elnök vagy Putyin támogatására lenne szüksége, Aleksandar Vučić viszont azt mondta a szankciókkal kapcsolatban, hogy sosem engedik meg, hogy a szerb nemzetet sérelem érje, de tudomásul kell venni, hogy Amerika egy nagyhatalom. Az USA a szankcióval Bódis szerint megint komolyabbat lépett.

Az EU-ra nem lehet ilyen szempontból számítani, egyedül az EU-ból kilépett Nagy-Britannia helyeselte az amerikaiak lépését, de az EU valószínűleg nem fog közösen szankciókat javasolni Dodik ellen, akivel novemberben Orbán Viktor is tárgyalt. Ő például megakadályozná a közös EU-s fellépést Dodik ellen, ahogy a szlovén kormányfő is ellene szavazna.

Orbán azonban nemcsak ilyen formában játszott szerepet a boszniai események alakulásában, hiszen a tavaly év végén tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján mondott olyan dolgot, "ami óriási felháborodást váltott ki Szarajevóban". A magyar kormányfő ugyanis Orbán európai biztonságpolitikai kockázatnak nevezte a Boszniában élő kétmillió muszlimot. Ezen annyira felháborodtak a bosnyákok, hogy azon gondolkodnak, lemondják Orbán január 29-re tervezett szarajevói meghívását.

Az EU taktikázására vall az is, hogy semmilyen komolyabb reagálást nem váltott ki.