„Támogassa
Esti gyors

Tízmilliárdok áramolnak a Putyin-barát Boszniai Szerb Köztársaságba – Orbán politikai támogatást is nyújt Dodiknak

4/10/2023 20:09

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A boszniai Szerb Köztársaság és elnöke, Milorad Dodik abban reménykedik, hogy Magyarországtól szerez pénzt, amire már volt korábban is példa. Legutóbb is 100 millió eurót adott a magyar állam közpénzekből. A mostani kölcsönben az is benne van, hogy esetleg magyar cégek szereznek újabb tulajdonrészt a Szerb Köztársaságban. Minderről Bódis Gábor Balkán-szakértő beszélt az Esti gyors című műsorban.

2023. október 04. Esti gyors-részlet (2023.10.04.) Bódis Gábor
07:53
00:00

"Pénzszerző körútja" keretében Budapesten járt Milorad Dodik. A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét 100 millió euró körüli (~ 40 milliárd forint) összeget szeretne hitelezni a magyar államtól – mondta Bódis Gábor Balkán-szakértő.

Orbán az első 100 milliót a köztársaság országgyűlési választása előtt adta Dodiknak, aki bár szűk többséggel, de megnyerte azt. Ezt az összeget mezőgazdasági felszerelések felvásárlására fordítják, ugyanakkor ez a pénz nem ajándék, hanem Orbán Viktor köreihez tartozó vállalatvezetők fogják lebonyolítani ezeket az üzleteket – emlékeztetett Bódis.

Jelenleg nem csak 100 millió eurós kölcsönről van só, hiszen Dodik már az összes nemzetközi kölcsönöket kihasználta, és ezeket kellene törleszteni. A boszniai Szerb Köztársaságnak már az Eximbank is kölcsönzött hiteltörlesztésre fordítandó 110 millió eurót 10 évre 5 százalékos kamattal, ami nagyon kedvező Dodik számára – mondta Bódis.

Ugyanakkor Dodik azt mondta, hogy Orbán még mérlegeli a 100 milliós kölcsönt, lehetséges, hogy nincs végső döntés – emlékeztetett a műsorvezető, Szénási Sándor. Azt tudni kell, hogy a boszniai Szerb Köztársaság siralmas gazdasági állapotban van, Nyugat-Balkán második legszegényebb országrésze Észak-Macedónia után – tette hozzá Bódis.

A szakmai sajtóban már azt feszegetik, hogy vajon Orbán meg tudja-e menteni Milorad Dodikot – hangsúlyozta a Balkán-szakértő. A főváros, Banja Luka abban reménykedik, hogy Orbán Viktor megvétózza, ha az Unió szankciós listára szeretné tenni a Putyin-barát köztársaságot – mondta Dodik.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. 

Esti gyors/Interjú Bódis Gáborral
2023. október 04., szerda 18:30
Műsorvezető: Szénási Sándor