„Támogassa
A lényeg

A MÁV-Volánbusz is figyelmeztette Lázár Jánost, hogy rövid távon veszítene az állam a Budapest-bérlet felmondásával

18/01/2024 13:20

| Szerző: Klubrádió

Közben jön az új, hivatalosan a megváltozott utasforgalomhoz igazodó menetrend a BKV járatokon.

Veszítene az állam rövid távon a Budapest-bérlet felmondásával, az agglomerációs működési modell megszüntetéséből a MÁV-Volánbusznak se származna haszna – írták a cég vezetői a szakminiszternek. A Telexhez eljutott összefoglaló szerint a rendszer csak úgy gazdaságos, ha elveszik a fővárostól a 12 milliárdos tömegközlekedési normatívát. Az viszont a személyszállítási törvény és az alaptörvény szerint jár Budapestnek. A mostani rendszer felrúgása esetén lényegében egy szeparált, pazarló és gazdaságtalan rendszer váltaná a mostanit – derül ki az internetes portál által megszerzett dokumentumból. A lap megkereste a közlekedésért is felelős minisztériumot, ami szerint a válasz nem időszerű a Lázár János által január 9-én bejelentett, fővárosnak tett ajánlathoz kapcsolódó tárgyalások végéig.

A MÁV levele egybecseng azokkal a szakmai kritikákkal, amelyeket szakértők a Budapest-bérlet átalakítása kapcsán már korábban megfogalmaztak – reagált a Klubrádiónak a Közlekedő Tömeg Egyesület képviselője. A civil szervezet szerint ez is azt bizonyítja, hogy Lázár János elképzelései minden szakmai megközelítést nélkülöznek, és az ügy mindössze az építési és közlekedési miniszter Budapesttel szembeni ellenérzéseiről szól – nyilatkozta Király Bence.

2024. január 18. A lényeg (2024.01.18.) Király Bence a Budapest-bérletről
00:29
00:00

Jön az új, hivatalosan a megváltozott utasforgalomhoz igazodó menetrend a BKV járatokon

Péntektől, vagyis már holnaptól ritkíthatják a BKV-járatokat a hét első és utolsó munkanapján, amit a megváltozott utasforgalommal magyaráz a közlekedési cég. Több sűrűn közlekedő járat menetrendje is változik: például a 20E, 4-5 perc helyett 5 perc, a 11-es busz pedig 4 perc helyett 4,5 percenként közlekedik majd hétfőnként – közölték. A magyarázat alapján a hét elején (hétfőn) is kisebb, körülbelül 5 százalékkal alacsonyabb forgalom jellemző, ráadásul a reggeli csúcsidőszakban (7 és 8 óra között) hétfőn csaknem 10, pénteken pedig 15 százalékkal kevesebben utaznak közösségi közlekedéssel. A cég azt ígéri, hogy a felszabaduló erőforrásokat teljes mértékben hálózati fejlesztésre fordítják. Így február 5-től bővülhetnek Rákosmente és környezetének közlekedési kapcsolatai.