„Klubrádió
A lényeg

A lengyel nagykövet egyetlen szót vár Novák Katalintól

12/05/2023 18:04

| Szerző: Klubrádió

"Elnök asszony, egy mondat, vagy akár csak egy szó is elegendő lenne" – írta twitteres válaszában Sebastian Kęciek lengyel nagykövet, miután Novák Katalin köztársasági elnök próbálta enyhíteni a feszültséget a két ország között a vezérkari főnök történelemkönyveknek ellentmondó háborúértelmezése után.

A nagykövet ezzel feltehetően arra utalt, hogy örülne, ha Böröndi Gábor vezérkari főnök, a honvédelmi minisztérium, a kormány, a köztársasági elnök vagy bárki a magyar állam oldaláról bocsánatot kérne a Lengyelországot ért sérelemért, írja a Telex.

Az ügy előzménye: a vezérkari főnök a minap azt találta mondani, hogy azért lett világháború Lengyelország 1939-es német leohanásából  mert "nem fogták meg időben békefolyamattal az eszkalációt".

Sebastian Kęciek, Lengyelország budapesti nagykövete erre levelet küldött Böröndinek, amelyben egyebek mellett közölte: „Ezek a szavak, amelyek hazámat egy globális konfliktus eszkalációjáért és bűnrészességgel való megvádolásaként értelmezhetőek, számunkra a történelem elfogadhatatlan elferdítését jelentik, és nem szabadna elhangozniuk, különösen nem egy szoros szövetséges ország képviselője részéről.” 

Erre próbálta Novák Katalin elsimítani az ellentéteket, amikor azt írta a Twitteren: „A hadsereg parancsnokaként és Magyarország elnökeként tisztában vagyok vele, hogy a vezérkari főnöknek számos feladata van, például szembenézni az ukrajnai háború veszélyeivel és modernizálni a hadsereget. A történelmi vitákat és értelmezéseket pedig jobb, ha a történészekre hagyjuk”.

A Telex vette észre, hogy a szöveg csak angolul és csak ott jelent meg, máshol, például a politikus Facebook-oldalán vagy a köztársasági elnöki hivatal weboldalán nem.

A nyilatkozattal azonban nem elégedett meg a lengyel nagykövet:

„Elnök asszony, egy mondat, vagy akár csak egy szó is elegendő lenne” – írta szintén twitteres válaszában Sebastian Kęciek. 

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)