„Támogassa
A lényeg

A fideszes győri polgármester marad az egyetemi kuratóriumban

10/02/2023 13:10

| Szerző: Klubrádió

„Jelen pillanatban az a helyzet, hogy nem kell lemondaniuk a polgármestereknek” – mondta a Telex kérdésére Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere arról, hogy Szijjártó Péter után ő is távozna a Széchenyi Egyetem kuratóriumából.

Szerinte egy egyetemi város, illetve a campus sorsának alakulásánál szerencsés, ha a polgármester, aki – a saját helyzetére utalva – professzorként ott oktat, jelen van. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha ennek jogi akadálya van, akkor lemond ő is.

A kuratóriumi tagságért járó javadalmazás Győrben 1,5 millió forint havonta, sokaknak sarkos véleményük van erről. A kardiológusként továbbra is dolgozó polgármester erre azt mondta: ha valóban a pénz játszana szerepet a döntéseiben, akkor magánrendelést indítana, és ott valóban sok pénzt keresne.

 
Dézsi Csaba András
Facebook/Dézsi Csaba András
 

Szijjártó lemondásáról Dézsi azt mondta:

nem az a politikai döntés, hogy egy miniszter bekerül egy egyetemi kuratóriumba, s ott lobbistaként sokat tud segíteni, hanem az, hogy onnan kikerül uniós nyomásra.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta: lemondanak a miniszterek az egyetemi kuratóriumi tagságukról, és ugyanezt várják az államtitkároktól, helyettes államtitkároktól és a kormánybiztosoktól is. Aról, hogy a fideszes polgármesterekel mi lesz, Gulyás azt válaszolta: az ő értelmezésében egy városnak polgármestere van, s nem "fideszes polgármestere”, de „két-három-négy érintett polgármesteren nem fog múlni” a Brüsszellel való megegyezés.