„Klubrádió
A lényeg

38 milliárdos üzletet jelent az atlétikai vb Balásy Gyula cégeinek

23/05/2023 14:26

| Szerző: Klubrádió

A kormányzati plakátkampányokat is bonyolító Balásy Gyula érdekeltségébe tartozó cégek kapták meg a budapesti atlétikai vb kommunikációs és rendezvényszervezési feladatait – írta a Magyar Hang. 

Három ütemben nettó 38,2 milliárd forintot kapnak Balásy Gyula cégei az atlétikai vb-vel kapcsolatos kommunikációs és rendezvényszervezői munkákért, írta a Magyar Hang.

Az már ismert volt, hogy az atlétikai vb-re létrehozott Budapest 2023 Nonprofit Kft. 3,4 milliárd forint értékben bízta meg kommunikációs feladatokkal a Fidesz kedvenc kommunikációs szakemberének cégeit, tehát a New Land Media-t, a Lounge Designt, a Lounge Eventet, valamint a Visual Europe-ot.

Az a Magyar Hang szerint nem világos, hogy ez a 3,4 milliárd már benne van-e a 38,2 milliárdban vagy pedig még azon felül értendő. Az NRÜ listájából viszont az is kiderül, hogy a Lounge Event és a Visual Europe az atlétikai vb-n túl is kapott még feladatokat:

  • 392 milliós keretszerződést kötöttek az UEFA Európa-liga kommunikációjára
  • 803 milliós keretszerződést a felnőtt női kézilabda EHF Bajnokok Ligája négyes döntője rendezvényszervezési és kommunikációs feladataira
  • 1,4 milliárdból szervezik az idei augusztus 20-i ünnepséget
  • 4,8 milliárdos keretszerződéssel vállalták Ferenc pápa háromnapos április látogatásának szervezését
  • és 536 millió forint értékben kötöttek szerződést részletesebben körül nem írt "komplexrendezvényszervezési feladatok" ellátására.

Szabados Gábor sportközgazdász múlt pénteken azt mondta rádiónknak, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság megrendezése 70 milliárd forintba fog kerülni. Ugyanakkor, ez az összeg még hozzájön az atlétikai stadion megépítése költségéhez, ami 260 milliárd forint volt. Szabados szerint ezzel az összesen 330 milliárd forintos költséggel az atlétikai vb Magyarország eddigi legdrágább sportberuházása, aminek megtérüléséhez igen magas utólagos kihasználtság kellene.