„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szabados Gábor: Magyarország eddigi legdrágább sportberuházása az atlétikai stadion és a vb rendezése

19/05/2023 18:36

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

70 milliárd forintba fog kerülni a budapesti atlétikai világbajnokság megrendezése. Ez még hozzájön az atlétikai stadion megépítése költségéhez, ami 260 milliárd forint volt. Hogy mi került Magyarország eddigi legdrágább sportberuházásán összesen 330 milliárdba, arról Szabados Gábor sportközgazdász beszélt a Megbeszéljük című műsorban. 

2023. május 19. Megbeszéljük-részlet (2023.05.19. Szabados Gábor)
08:57
00:00

A hasonló presztizsű vizes 2022-es budapesti világbajnokság még "csak" 31 milliárdba került – idézte fel a műsorvezető, Bolgár György. Szabados Gábor sportközgazdász szerint az infláció mellett azért is drágább az atlétikai vb megrendezése, mert egyrészt a stadion nagyobb mérete miatt a lebonyolítás, illetve az esemény médiamegjelenése is összetettebb feladat. "Mondhatjuk, hogy Magyarország eddigi legdrágább sportberuházásáról van szó, hiszen az Atlétikai Központ a Puskás Arénánál is többe került" – fogalmazott Szabados. 

Míg a Duna Arénába 5-6 ezer néző fért be, addig az atlétikai stadion 40 ezer embert képes fogadni egyszerre, ez az is jelenti, hogy a helyszínt és a sporteseményt biztosító személyzetnek is szignifikánsabban nagyobbnak kell lennie – magyarázta a sportközgazdász. Másrészt pedig az atlétikai versenyen nagyon sok minden történik egyszerre, a helyszín bekamerázása bonyolultabb, ezért annak televíziós közvetítése is összetettebb feladat, ami plusz költségeket is von maga után, tette hozzá.

Egy világverseny alkalmából létrehozott beruházásnak esetében a megtérülés nem az adott esemény hasznából keletkezik, hanem az utólagos felhasználásból – mondta Szabados. Hozzátette, az a bizonyos 70 milliárd, amibe az esemény megrendezése kerül, annak magának a világbajnokság bevételeiből kellene megtérülni. A területfejlesztés során elköltött 260 milliárd forintnak pedig a vb utánra tervezett komplex szabadidőközpont (a stadion és környéke) bevételeiből kell megtérülnie, amik egyébiránt jó terveknek tűnnek. Ugyanakkor a 40 ezres férőhelyről 15 ezresre visszabontani tervezett létesítményt valószínűleg nem lesz kellően kihasználva – véli Szabados.

 
Atlétikai stadion Fotó: Klubrádió/KaLász
 
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Szabados Gáborral
2023.05.19., péntek 16:45
Riporter: Bolgár György