„Klubrádió
A lényeg

Sírva búcsúztatták Németh Balázst, a budapesti atlétikai vb-nél folytatja

2/09/2022 13:25

| Szerző: Klubrádió

Németh Balázs személyében új vezérigazgató állt a budapesti atlétikai vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. élére, és elkezdte a munkát az új irányító testület – jelentette be Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a hivatalos Facebook-oldalán. Németh Balázs az M1 Híradó műsorvezetője. a televíziós kormánypropaganda egyik legismertebb arca volt. Búcsúztatásán többen elsírták magukat.

Németh Balázs, a közmédia egyik legismertebb műsorvezetője augusztus 23-án távozott az MTVA-tól, közös megegyezéssel.

„A hír igaz. Elfogadtam életem legfontosabb felkérését és köszönöm a bizalmat. Jövőre valóban Budapest rendezi az atlétikai világbajnokságot: Közép-Európában még nem volt ekkora világverseny, több mint 200 országból érkeznek hozzánk versenyzők, vendégek. Reményeink szerint sok százmillióan figyelnek majd Magyarországra, és megmutathatjuk, hogy Budapest a világ legjobb városa” – mondta Németh Balázs a videóban.

Németh Balázs kinevezése előtt egy nappal jelentették be, hogy távozik a világbajnokságot szervező cég vezérigazgatói tisztségéből Deutsch Péter, Deutsch Tamás öccse. A szervezőbizottság közleménye szerint azért döntött így, mert nagyobb figyelmet kell fordítani a sikeres vb-szereplés érdekében elindított Kiemelt Atléta Programra, amelyet ő felügyel.

Korábban arról írt a Telex, hogy Deutschban megingott a bizalom és az utódját is elkezdték keresni. Olyan információkat kapott a portál, hogy a kormány azért döntött a jelentős átszervezés mellett, mert elszámolási hiányosságokat tapasztalt, a nemzetközi kapcsolattartás sem volt a leggördülékenyebb, a hazai munka sem haladt megfelelő ütemben, nincsenek aláírt szponzori szerződések, igazából azt sem tudni, hogy mennyi lesz a rendezés költségvetése.

Ahogy korábban mi is felidéztük, Németh Balázs, a közmédiának is nevezett, közpénzből fenntartott, de folyamatosan a Fidesz üzeneteit közvetítő MTVA-nál (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) dolgozó műsorvezető hosszú ideje fontolgatta már a távozását. 2020-ban egy időre el is tűnt a képernyőről belső konfliktusok miatt, ám akkor végül visszatért a képernyőre.

Németh a kezdetektől napi szereplője volt a 2015-ben indult M1 „nemzeti hírtévének”, ahol a Híradó vezetőjeként többször a kormány álláspontját támogató, illetve a rezsimnek kedvező kommentárokkal kísérte az egyébként is kiegyensúlyozatlan híradásokat. Mint kiderült, az M1 bemondójaként bruttó 1 millió 739 ezer forintot keresett havonta.

Megjegyzéseit alkalmanként a Médiatanács is bírálta. Például 2019 októberében, amikor Németh Balázs „primitív, bunkó, felháborító akciónak” minősítette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő táblafelmutatós parlamenti akcióját. A hatóság néhány hónap múlva törvénysértőnek ítélte a műsorvezetői megszólalást, de bírságot nem rótt ki az M1-et működtető és általa felügyelt MTVA-ra illetve Duna Médiaszolgáltató Zrt.-re.

Blikk szerint sokan vidékről visszajöttek, hogy a műsorvezető búcsúztatásán részt vegyenek. Az egyik munkatárs azt mondta, többen el is sírták magukat.